Tamron 70-300 VC USD czy Canon 70-300 IS USM a może coś innego??
Cześć. Stoję przed dylematem wyboru obiektywu z zakresem 70-300 i mam pytanie czy ktoś uzywał tych obiektywów i może coś więcej powiedzi na ich temat. Kwota jaką mogę wydać to ok 800 zł +-100 zł. Wiadomo L-ki super ale za drogie. Naoglądałem się sampli i testów ale jednak najlepsze opinie od osób używających te obiektywy. A może jakaś sigma lub tokina :?: Aparaty z którymi by to współpracowało to Eos M5 oraz canon 40D
Odp: Tamron 70-300 VC USD czy Canon 70-300 IS USM a może coś innego??
Z tych dwóch to na pewno Canon.
Z tych dwóch aparatów to raczej nie M5 ;)
Były czasy, gdy stosunek użytkowników do tego Tamrona był wręcz euforyczny. Na CB też można sobie poczytać.
Jak ten Tamron zadziała z M5 to lepiej wypróbować - aktualizacja firmware szkła może być konieczna.
Jednocześnie pierwsza wersja Canona była raczej nielubiana - dość wolny AF, mało wydajny IS. Takie były opinie.
Wersja II to zupełnie inna liga.
PS. @Galipette Ponieważ poszukujesz czegoś taniego to możesz natrafić na Sigmę 70-300DL. Przez kilka lat próbowałem użytkować ten bubel :oops:
Omijać szerokim łukiem.
Popatrz może za Canonem 55-250mm
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Z tych dwóch aparatów to raczej nie M5 ;)
Czemu nie M5. Używam z sigmą 10-20 do wnętrz i daje radę. Z podpiętą sigmą 105 EX robiłem świetne macro.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Były czasy, gdy stosunek użytkowników do tego Tamrona był wręcz euforyczny. Na CB też można sobie poczytać.
Jak ten Tamron zadziała z M5 to lepiej wypróbować - aktualizacja firmware szkła może być konieczna.
Jednocześnie pierwsza wersja Canona była raczej nielubiana - dość wolny AF, mało wydajny IS. Takie były opinie.
Wersja II to zupełnie inna liga.
PS. @
Galipette Ponieważ poszukujesz czegoś taniego to możesz natrafić na Sigmę 70-300DL. Przez kilka lat próbowałem użytkować ten bubel :oops:
Omijać szerokim łukiem.
Fakt że kiedyś miałem sigmę i tragedia była z AF. Natomiat Sigma 105 macro działała perfekcyjnie. Wiem że niektóre Sigmy Tamrony są kapryśne jeżeli chodzi o współpracę z Canonem.
Dzięki za ostrzeżenie8-)
Re: Odp: Tamron 70-300 VC USD czy Canon 70-300 IS USM a może coś innego??
Cytat:
Zamieszczone przez
Mohinder
Popatrz może za Canonem 55-250mm
Która wersja?
Ja osobiście miałem pierwszą. Z jakości obrazu byłem bardzo zadowolony. Myslę, że którąkolwiek wersję weźmiesz będziesz zadowolony.
Re: Odp: Tamron 70-300 VC USD czy Canon 70-300 IS USM a może coś innego??
Cytat:
Zamieszczone przez
Mohinder
Ja osobiście miałem pierwszą. Z jakości obrazu byłem bardzo zadowolony. Myslę, że którąkolwiek wersję weźmiesz będziesz zadowolony.
Trochę mnie zniechęca plastikowe mocowanie... Faktycznie te obiektywy mają lepsze opinie niż 70-300 is usm?
Nie wiem dlaczego Cię zniechęca. Obiektyw jest naprawdę tani jako nowy. I jeśli kupisz nowy to nie sądzę, żebyś w jakis sposób odczuł różnicę czy bagnet plastikowy czy metalowy.
Najlepsza wersja to 55-250 IS STM i można go znaleźć za 200 euro nowego.