Czy mogłby ktoś pomóc jak połączyć canona rp za pomocą wifi z gimbalem, chodzi mi jakie dać ustawienia w menu odnośnie wifi bo gimbal go nie widzi
Wersja do druku
Czy mogłby ktoś pomóc jak połączyć canona rp za pomocą wifi z gimbalem, chodzi mi jakie dać ustawienia w menu odnośnie wifi bo gimbal go nie widzi
Co to jest twoim zdaniem ten Gimbal? Bo jeżeli uchwyt - stabilizator do smartfona, to RP z uchwytem nie połączysz.
Nie podałeś modelu gimbala, to dostaniesz odpowiedź ogólnikową.
Zajrzyj na stronę 492 instrukcji obsługi aparatu, i zainteresuj się tym co jest napisane pod "Tryb punktu dostępu aparatu". Natomiast w instrukcji obsługi gimbala sprawdź sobie, czy nie jest wymagana jakaś specjalna nazwa punktu dostępowego zamiast standardowej proponowanej przez aparat, oraz czy nie jest napisane pod jakim typem urządzenia konfigurować Wi-Fi w aparacie.
Gimbal to feiyu tech ak2000, udało mi sie juz dojść do momentu ze oba urzadzenia sie widza (poprzez aplikacje) natomiast po połączeniu na aparacie wyskakuje komunikat trwa parowanie z komputerem (bo taką ikonkę w funcji wifi aparatu wybieram). Uruchom eos utility na komputerze. I koniec nic sie dalej nie dzieje
Oleks sprawdź czy aparat już łączył się z jakimś urządzeniem przez wifi, bowiem w instrukcji jest napisane: przed połączeniem z nowym urządzeniem należy wykasować stare połączenie!!! Ja łączyłem aparat z trzema różnymi urządzeniami ale wifi było to samo, tzn nie musiałem nic kasować bo login i hasło było takie same. W instrukcji jest także: Urządzeń nie można sparować jeżeli aparat jest połączony z urządzeniem za pomocą kabla interfejsu, oraz przed parowaniem usuń wcześniejsze rekordy parowań. Instrukcja strona 425
Nie miałem wcześniej żadnych połączeń więc problem gdzieś indziej, Jacek mógłbyś podać co wybierasz w zakładce funkcja wifi, tam jest smartfon, komputer, drukarka i chmura, ja wybieram komputer, rozpoczyna synchronizowanie i wyskakuje ten komunikat co wyżej
Po wpisaniu hasła do aplikacji gimbala na aparacie wyskakuje komunikat włącz oprogramowanie canona (camera connect) i z tym programem łączę się ale aplikacja gimbala nadal nie widzi aparatu.
Nie wiem jak ci pomóc.
Po pierwsze: to w zasięgu tej samej sieci wifi muszą być oba urządzenia.
W smartfonie nie robię nic poza uruchomieniem programu Camera connect.
Natomiast w aparacie muszę uruchomić w dwóch miejscach. Zakładka kluczyk, nr 5 - Ustawienia komunikacji bezprzew. - Ustawienia wifi - włącz, ale potem jeszcze Funkcja wifi - i tu muszę wybrać urządzenie: komputer, smartfon, tablet co tam mi pasuje.
Po akceptacji (wyborze) urządzenia aparat woła: włącz program camera connect a po uruchomieniu tego programu, na smartfonie
następuje parowanie urządzeń.
Parowanie nie powiodło się w momencie kiedy byłem w zasięgu innej sieci wifi. Oba urządzenia: Aparat i smartfon widziały nową sieć, ale dopóki nie usunąłem poprzedniego parowania, nie było połączenia, tylko cały czas parowanie urządzeń, i tak w kółko.
Tzn. aparat woła o włączenie programu camera connect tylko przy wyborze smartfon lub tablet, natomiast przy wyborze komputera automatycznie wybiera EOS Utility.