Sprzedaż obiektywu za granicę
Wystawiłem swoje szkło u nas na OLXie w normalnej u nas rynkowej cenie. Odezwał się do mnie gość ze Szkocji. Jest chętny kupić. Zapytał ile przesyłka, nie wiedziałem bo było późno i piątek był. On po kilku minutach sam sprawdził, że przesyłka DHLem do Szkocji będzie kosztowała 150zł. Napisał mi, że pokryje koszty przesyłki i żeby mu podać dane do przelewu. Podałem. Dziś pisze, że zrobił przelew i jego bank wyśle mi potwierdzenie. Za jakiś czas przyszło potwierdzenie w mailu z Lloyds Bank, które wg mnie trochę dziwnie wygląda, bo nie jest to pdf jak u nas w bankach. Napisałem mu, że czekam, aż kasa wejdzie na konto i dopiero mu wyślę szkło. On mi odpisał, że jego bank czeka na potwierdzenie, aż dojdzie przesyłka i dopiero będę miał kasę wysłaną na konto z jego banku. Napisał, że zrobił wszystko co mógł dla swojego bezpieczeństwa i teraz tylko ja opóźniam transakcję. Śmierdzi mi to dlatego piszę, żeby się poradzić czy ktoś miał coś podobnego?? Jak to załatwić, żeby i on był pewny i ja?? Nigdy nie wysyłałem nic tak drogiego za granicę i nie bardzo wiem jak to zrobić.
Odp: Sprzedaż obiektywu za granicę
Cytat:
Zamieszczone przez
Mariusz_C
Wystawiłem swoje szkło u nas na OLXie w normalnej u nas rynkowej cenie. Odezwał się do mnie gość ze Szkocji. Jest chętny kupić. Zapytał ile przesyłka, nie wiedziałem bo było późno i piątek był. On po kilku minutach sam sprawdził, że przesyłka DHLem do Szkocji będzie kosztowała 150zł. Napisał mi, że pokryje koszty przesyłki i żeby mu podać dane do przelewu. Podałem. Dziś pisze, że zrobił przelew i jego bank wyśle mi potwierdzenie. Za jakiś czas przyszło potwierdzenie w mailu z Lloyds Bank, które wg mnie trochę dziwnie wygląda, bo nie jest to pdf jak u nas w bankach. Napisałem mu, że czekam, aż kasa wejdzie na konto i dopiero mu wyślę szkło. On mi odpisał, że jego bank czeka na potwierdzenie, aż dojdzie przesyłka i dopiero będę miał kasę wysłaną na konto z jego banku. Napisał, że zrobił wszystko co mógł dla swojego bezpieczeństwa i teraz tylko ja opóźniam transakcję. Śmierdzi mi to dlatego piszę, żeby się poradzić czy ktoś miał coś podobnego?? Jak to załatwić, żeby i on był pewny i ja?? Nigdy nie wysyłałem nic tak drogiego za granicę i nie bardzo wiem jak to zrobić.
Tzw przekręt nigeryjski.
Mam dwie aukcje na allegro lokalnie i takich cwaniaków odzywa się średnio dwóch dziennie. Wyślij mu obiektyw, a pieniędzy nie zobaczysz nigdy...
Człowieku, przecież to przekręt stary jak Internet… Żadne banki takich cudów nie robią - gość zleca przelew to przelew idzie, bank ma w nosie na co i do kogo. Jak dojdą pieniądze to wysyłaj. Ale nie dojdą. Gość próbuje Cię zrobić w balona.
Cytat:
Zamieszczone przez
janhalb
Człowieku, przecież to przekręt stary jak Internet… Żadne banki takich cudów nie robią - gość zleca przelew to przelew idzie, bank ma w nosie na co i do kogo. Jak dojdą pieniądze to wysyłaj. Ale nie dojdą. Gość próbuje Cię zrobić w balona.
Dokładnie. Macie rację. Gość ma kierunkowy z Nigerii.
Lipa jak nic.
Z drugiego numeru ten sam gość. Ta sama śpiewka.
A czy przez Pay Pall jest bezpiecznie??
" On mi odpisał, że jego bank czeka na potwierdzenie, aż dojdzie przesyłka i dopiero będę miał kasę wysłaną na konto z jego banku"
To jest czad. Napisz do niego, że opinia jego banku ciebie nie interesuje. Jedyne co ciebie interesuje to najpierw kasa na koncie.
Mieszkam w Irlandii i robiłem zakupy na olx. Zawsze się dogadałem i sprzedawca zawsze czekał aż dojdą pieniądze. Dla mnie to normalne. Pieniądze szybko docierały i przesyłki do mnie również. Sam również sprzedawałem poprzez cos podobnego do olx tutaj w Irlandii i wszystkie płatności były wykonywane poprzez paypal. Pienądze były natychmiast i nie było problemów. Ten Twój przypadek jest wyrażnie próbą oszustwa. Nie wysyłaj nic przed dotarciem pieniędzy.
Pozdrawiam
5 lat temu sprzedawałem na allegro obiektyw, i dostałem maila od potencjalnego nabywcy żebym mu wysłał ten obiektyw, on go oceni czy wszystko w porządku i dopiero wtedy przeleje pieniądze :D I to raczej Polak był :D
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mariusz_C
Nie sprzedawać i nie wysyłać! Oszustwo i też miałem takie propozycje. To jakaś plaga :(
https://pomorska.pl/oszustwa-nigeryj...ar/c3-14383581
Załącznik 4958
Załącznik 4959
Załącznik 4960
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Wieslaw18
5 lat temu sprzedawałem na allegro obiektyw, i dostałem maila od potencjalnego nabywcy żebym mu wysłał ten obiektyw, on go oceni czy wszystko w porządku i dopiero wtedy przeleje pieniądze :D I to raczej Polak był :D
Nie można uogólniać, ale trzeba weryfikować kupującego (sprzedającego też). Ostatnio sprzedałem przez OLX (też miałem od oszusta jedną ofertę sprzedaży za granicę). Kolejne zapytanie i krótka piłka, rozmowa i pieniądze na koncie miałem po chwili. Od razu wysyłka kurierem ubezpieczonej przesyłki. Kwestia wiarygodności obu stron ma kluczowe znaczenie. Bez pieniędzy na koncie nie ma wysyłki!.
Dlaczego nie sprzedawać i nie wysyłać. Napisz gościowi że wyślesz ale jak zobaczysz pieniądze na koncie i tyle. Żadne jakieś potwierdzenia wpłaty Cie nie interesują. Pieniądze wpłyną to wysyłasz i tyle. A jesli ponagla to niech się wypcha tym potwierdzeniem. Dlatego preferuję Paypal. Jest szybki i bezpieczny.