Crop w DSLRach a ogniskowa obiektywu
Zdcydowalem sie poruszyc temat bo bardzo czesto slyszy sie o ekwiwalentach ogniskowej, że niby z 200mm nagle "robi się" 320mm.
To, jak dla mnie, nazbyt duze uproszczenie i w sumie wprowadzanie w blad. Ogniskowa 200mm optycznie bedzie zawsze 200mm niezaleznie do jakiego body jest przykrecona. Kat widzenia obiektu bedzie taki sam i co za tym idzie rozdzielczość kątowa też. Obraz z 500mm rzutowany na matryce z cropem 1.6 w niczym nie bedzie lepszy od obrazu z tego samego obiektywu na filmie 35mm. W sumie to efekt jest taki sam jakby z klatki 35mm "wyciac" srodek, powiekszyc go i mowic, ze to obiektyw.
Ponizszy link juz gdzies tu sie przewinal ale podaje dla porzadku:
Zobacz tu:
Ciekaw jestem Waszych opinii.
Janusz
Re: Crop w DSLRach a ogniskowa obiektywu
Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
Zdcydowalem sie poruszyc temat bo bardzo czesto slyszy sie o ekwiwalentach ogniskowej, że niby z 200mm nagle "robi się" 320mm.
Na ten temat napisano już megabajty flejmów, w jednym nawet sam miałem przyjemność brać udział :) (choć raczej w kontekście reguły czas=1/ogniskowa).
W skrócie: przy odpowiednim zdefiniowaniu "kąta widzenia", "rozdzielczości kątowej" itp. da się udowodnić wszystko :) Jednak z praktycznego punktu widzenia, to na 50mm z cropem pracuje się tak jak 80mm na FF. Jedyne co się 'nie skaluje' z cropem to DOF - m.in. dlatego kompakty ze swoimi maciupkimi matrycami mają głębię taką, jaką mają.
Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM - APS-C a ogniskowa
Witam!
To mój pierwszy post więc prosze o wyrozumiałość jesli pytanie jest zbyt "lamerskie" :)
Chodzi o zakres ogniskowych obiektywu jak w temacie. Czy po założeniu go do 450D nalezy je jeszacze przemnozyć przez 1,6 czy (ponieważ obiektyw jest projektowany do pełnej klatki) już tego mnożnika nie uwzględniać.
Byłem pewien że należy przemnożyć ale zmylił mnie tekst z optyczne.pl który zacytuję:
"(...) obiektyw EF-S 17-85 IS, który jest przecież odpowiednikiem testowanego szkła na małe matryce APS-C"
Zatem nieco zgłupiałem: 17-85 x 1,6 ~ 28-135 czy zatem wspomniane obiektywy w aparacie z APS-C mają ten sam zakres...? :-O
pozdrawiam!