1 załącznik(ów)
Pełna moc: c430ex-iii-rt vs yn600ex-rt-ii
Pytanie techniczne. Do moich 430ex-rt canona postanowiłem dokupić jedną lampę yongnuo yn600ex-ii-rt.
Wczoraj wykonałem test:
- eRka w manualu na tych samych nastawach dla obu zdjęć,
- lampy w manualu, obie na 1/1 mocy,
- zoom w lampach ustawiony jednakowy, na 50 mm,
- palniki na wprost.
W skrócie - chciałem sprawdzić różnicę jasności na pełnej mocy obu lamp.
Mocno się zdziwiłem, ponieważ yn600ex-ii-rt nie dość, że doświetla nierównomiernie, to wydaje się być lampą słabszą od canona 430ex-rt.
Czy ktoś może mi to wytłumaczyć? Coś robię źle? Dlaczego w teorii mocniejsza lampa w praktyce jest słabsza?
PS. nie zwracamy uwagi na przepały.
Załącznik 4765
Odp: Pełna moc: c430ex-iii-rt vs yn600ex-rt-ii
Cytat:
Zamieszczone przez
technik8pl
.
Czy ktoś może mi to wytłumaczyć? Coś robię źle? Dlaczego w teorii mocniejsza lampa w praktyce jest słabsza?
PS. nie zwracamy uwagi na przepały.
odpowiedz jest natychmiastowa.
YN podaje LS lampy = 60 dla najwezszego kata wiedzenia , nie wiem teraz ile on wynosi to moze byc 105 stopni.
w rzeczywistoci jesli zwiekszyc kat widzenia to LS lampy Spada.
dla jakiego kata podaje C ? ( najwezszy kat widzennia C ) . Jesli bylby mniejszy tzn , ze roznica w mocy lamp jest mniejsza.
Slowem nalezy porownywac nominalne LS na tych samych katach swiecenia reflektora.
gdyby na tych samych katach widzenia YN mial ls=60 a C Ls=43 to naswietlajac na manualu na pelnej mocy , przeswietlenie YN w stosunku do C bedzie wynosic mniej niz polowe przyslony , to jest niewielka roznica , ledwie ze widoczna.
Przeswetlenie o nieco mniej niz 0,5 stopnia EV to zaden dramat, tzn na zdjeciu roznice sa niewielkie, nie Jakis tam potezny przepal calego zdjecia .
Bechamot dzięki za taki konkret.
Sprawdziłem:
- YN podaje liczbę przewodnią 60 dla 200mm,
- C liczbę przewodnią 43 dla 105mm.
Rozumiem. W takim wypadku YN wcale nie musi być lampą mocniejszą. Z powyższych zdjęć wynika nawet, że YN na tych samych parametrach jest minimalnie słabszy i mniej równomiernie naświetla klatkę, co pewnie wynika z konstrukcji samej lampy. Z tym, że mam świadomość, że wniosek o nierównomiernym naświetleniu YN jest taki... sobie, ponieważ zdjęcie było wykonywane na 16mm a zoom w lampach ustawiony na 50mm. Przy prawidłowym wykorzystaniu sprzętu, czyli w tym wypadku założeniu obiektywu 50mm, różnicy w naświetleniu otrzymanych zdjęć pewnie by nie było.
Jeśli dobrze rozumiem, przewaga YN ujawnia się w sytuacji gdy potrzebujemy użyć obiektywu o ogniskowej większej niż 105mm. Zoom YN kryje ten zakres (do 200mm), gdzie C kończy się właśnie na 105mm.
dokladnie tak jest jak napisales.
i od razu widac ze YN jest slabsza lampa.
gdyby mial taka sama Energie blysku, winen miec dla 200 mm LS ok 80.
Bechamot dziękuję za pomoc.
Temat do zamknięcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
technik8pl
Temat do zamknięcia.
Wręcz przeciwnie !
Wiele osób stoi przed dylematem czy kupić "słabsze" 430EX III RT czy "mocniejsze" YN600EX RT-II.
No to mają materiał do zastanowienia.
Liczba przewodnia lampy yn to dla ISO 100 = 60 dla (edit) 200 mm ( a zakres zoomu 20 do 200 )
Liczba przewodnia lampy canon speedlite 430 ex III dla ISO 100 = 43 dla 105 mm
Cytat:
Zamieszczone przez
jerzyp
Liczba przewodnia lampy yn to dla ISO 100 = 60 dla 105 mm ( a zakres zoomu 20 do 200 )
Nie wprowadzaj ludzi w błąd i usuń swój komentarz.
http://hkyongnuo.pl/lampy-blyskowe/yn-600ex-rt-ii/
https://www.optyczne.pl/10632-news-Y...0EX-RT_II.html
Cytat:
Zamieszczone przez
jerzyp
Liczba przewodnia lampy yn to dla ISO 100 = 60 dla 105 mm ( a zakres zoomu 20 do 200 )
Lampa charakteryzuje się dużą liczbą przewodnią – 60 przy ISO 100, 200mm flash zoom ; Posiada (HSS) high-speed sync TTL, pozwalający osiągnąć błysk o czasie nawet do 1/8000s.
Miałem kiedyś 430 EX i wymieniłem ją na 600ex Canon
W praktyce wygląda to tak, że 600ta szybciej się ładuje, mocniej wali, ma dłuższa serię i większy zasięg od 430, a tu okazuje się że jednak nie. Ciekawy wątek bardzo.