Mega zoom - Sigma 50-500 czy 100-400 L IS ?
Witam. Mam następujący dylemat - sigma czy canon? W zasadzie, to już zamówiłem 100-400 IS ale sprzedawca mnie poinformował, że póki co nie będzie tego szkła i mam możliwość zmiany decyzji... Ktoś może jakoś doradzić? Chodzi oczywiście o Sigmę 50-500 4.5-5.6 APO HSM i Canon 100-400 4-5.6 L IS ...
Re: Mega zoom - Sigma 50-500 czy 100-400 L IS ?
Cytat:
Zamieszczone przez Cichy
Witam. Mam następujący dylemat - sigma czy canon? W zasadzie, to już zamówiłem 100-400 IS ale sprzedawca mnie poinformował, że póki co nie będzie tego szkła i mam możliwość zmiany decyzji... Ktoś może jakoś doradzić? Chodzi oczywiście o Sigmę 50-500 4.5-5.6 APO HSM i Canon 100-400 4-5.6 L IS ...
Hmm, jesli cena nie jest decydującym argumentem, to zdecydowanie Canona - to chyba jeden z najbardziej chwalonych obiektywów i zdecydowanie warto na niego poczekać :)
Ja miałem bardzo dużą ochotę na 100-400 zanim jednak zdecydowałem się na 70-200/2.8 (ze względu na jasność )
[ Dodano: 14-10-2004, 23:05 ]
No i jest oczywiście podstawowy argument: stosunek ogniskowych w sigmie to 1:10. Taki obiektyw z definicji musi mieć gorszą jakość od tego, który ma ten stosunek 1:4
Cytat:
Zamieszczone przez muflon
No i jest oczywiście podstawowy argument: stosunek ogniskowych w sigmie to 1:10. Taki obiektyw z definicji musi mieć gorszą jakość od tego, który ma ten stosunek 1:4
Musi mieć, ale czy ma.. ?
Cytat:
Zamieszczone przez Cichy
Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Musi mieć, ale czy ma.. ?
Ma.
Ta Sigma to nizsza klasa jakosci niz ten Canon.
Jedyny minus tego Canona to zoom push-pull, ale da sie przezyc podobno ;) , warto poczekac na niego.
Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Jedyny minus tego Canona to zoom push-pull, ale da sie przezyc podobno ;)
Da się. Powiem więcej, doceniłem to rozwiązanie pod względem ergonomii. Bardzo szybki i płynny sposób zmiany ogniskowej. Czytałem natomiast opinie, iż push-pull sprzyja zasysaniu paprochów. Chyba wypowiadał się jakiś użytkowników, który focił w b. trudnych warunkach pustynnych. Cóż, wydaje mi się, że w normalnych warunkach "L-ka" z systemem uszczelnień radzi sobie bez kłopotu z tym problemem.
Natomiast zastanawiam się, ile obrotów trzeba wykonać pierścieniem zoomowania w Sigmie 50-500 aby wydłużyć obiektyw z min. do max. 2 pełen obroty z przekładaniem ręki? W dodatku przy masie tego szkła 1650-1850g (podaję za pstrykiem)? Rzeczywiście bardzo wygodny sposób :?