Odp: Canon ID Mark IV mydło?
nie no błagam, z całym szacunkiem, ale chcesz mieć żyletę na 300mm z tej sigmy? powiem Ci tak - jak na to szkło to zdjęcie jest nawet ostre. zdjęcie jest trafione, mydło wynika ze szkła, nie z puchy jak mniemam. podepnij coś normalnego.
https://www.dxomark.com/Lenses/Sigma...D-Mark-IV__629
Ten obiektyw, delikatnie mówiąc nie powala jakością a w kwestii ostrości to już w ogóle...
s70-300 zawsze dopychali jako dodatek (dla naiwnych) do korpusów i to chyba nie ma prawa działać - znaczy masz to za co zapłaciłaś lub mniej w tym przypadku zdecydowanie mniej, helios tym się daje zrobić zdjęcie ale cudów ostrości bym się nie spodziewał (wiem bo mam takie z czasów słusznie minionych - nie podpiąłem nigdy do canona) zostaje sigma i tu myślę że to sprawa kalibracji - trzeba kupić ok 200zł (lub pożyczyć) docka do sigm i jakiś wzornik do kalibracji (lepiej samemu wyciąć z papieru na nikoniarzach były wzorce do pobrania - doradzam pobrać największy :) ) i w zależności od wprawy po godzinie lub trzech powinno być ostro - podsumowując masz jeden obiektyw s35A i z nim powinno być ostro.
mimo szczerej dobrej woli , nie potrafie zrozumiec logiki kryjacej sie za tym postem.
skarzysz sie na ostrosc zdjec robionych c5mk4 podajac przyklady zdjec robionych c1mk4 i d700.
polskie przyslowie chyba kazdy zna - " co ma piernik do wiatraka".
Jaki wniosek moznaby wysnuc o pracy danego aparatu nie widzac nim robionych zdjec , na podstawie zdjec z innych aparatow. ?
Ja nie znajduje odpowiedzi.
o tym, ze kazdym aparatem mozna zrobic zdjecie ostre lub nieostre to wiadomo od zarania fotografii czyli 200 lat..
masz sigme c35A , ktora jest obiektywem o wysokiej rozdzielczoci. Z c5mk4 musza byc zdjecia robione tym obiektywem ostre. Jesli by nie byly , to szukaj winy w sobie , czyli blednych nastawach. Przymykaj przyslone do co najmniej 4.0 a czas migawki robiac z reki zeby wynosil co najwyzej 1/3*f ( czyli nie byl dluzszy ) - f - ogniskowa w mm. ( np robiac obiektywem 35 najwyzej 1/120 sek , lepiej 1/250 )
musi byc ostro.
Bechamot, a gdzie w tym poście jest jakakolwiek wzmianka o "c5mk4"?
Miałem 1D Mark IV i i kilka różnych 300 najpierw polecam wizytę w jakimś serwisie gdzie fachowo dokonają mikro regulacji konkretnego obiektywu pod body.
Mając na pewno dobrze wyregulowany zestaw można pokusić się o testy przy odpowiedniej technice – niepokoi mnie 1/ 200 na 300 mm
1D Mark IV to świetna reporterska pucha pucha
Mój pierwszy "tele" ;) Ta sigma na długim końcu to zawsze był dramat. Jak na ten obiektyw, to królik/zając nie wygląda źle. Zmień obiektyw i będzie ok.
Cytat:
Zamieszczone przez
tmielcarz
Bechamot, a gdzie w tym poście jest jakakolwiek wzmianka o "c5mk4"?
upss... fakt . nie zidentyfikowlaem ID jako 1d. ( jakos mnie zamroczylo i sadzilem ze to od ID-entyfikacja)
myslalem ze chodzi 5dmkIV
ale to nie zmienia postaci rzeczy.
tak , widze teraz logike w pytaniu, przepraszam pytajaca.
roznica w ostrosci pomiedzy d700 a c1dIV wynika z wiekszych pixeli d700 , tzn wieksza jest tolerancja na rozmycie obrazu nikona , czyli musi byc ono wieksze aby je zarejestrowac przez matryce N, niz w c1dIV.
ale cudow nie ma , wprawdzie ostrosc z d700 moze byc wieksza , za to rozdzielczosc bedzie mniejsza ( przy tej samej optyce ).
ostrosc a rozdzielczosc to nie jest dokladnie to samo , choc sa ze soba w ogolnosci powiazane , w szczegolnosci niekoniecznie.
jak pisalem - obraz z c1 i s 35 A musi byc ostry , o ile nie popelniono bledow nastaw.
Tyle, że w exif-ach zdjęć jest informacja o nikonie d7000 a nie d700...