Jak 'działa' Hand Strap E1
Pytanie jak w tytule :wink: Wydaje mi się ten pasek pełnić bardzo pożyteczną rolę, ale... No właśnie, czy można zamontować tylko albo E1, albo pasek 'naszyjny', co wydaje się być logiczne, czy może daj Bóg i jedno i drugie, co byłoby dla odmiany bardzo praktyczne?
Re: Jak 'działa' Hand Strap E1
Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Pytanie jak w tytule :wink: Wydaje mi się ten pasek pełnić bardzo pożyteczną rolę, ale... No właśnie, czy można zamontować tylko albo E1, albo pasek 'naszyjny', co wydaje się być logiczne, czy może daj Bóg i jedno i drugie, co byłoby dla odmiany bardzo praktyczne?
Co prawda miałem tylko przez chwilę w ręku.. ale o ile dobrze pamiętam, to mocuje się go do dwóch metalowych "cosiów": dolnego, w gripie i górnego, prawego w body. I to raczej wyklucza jednoczesne używanie paska. Chociaz w sumie jakby tak dobrze wcisnąć... :)
A z innej (ale podobnej) beczki: kiedyś w ZOO widziałem gościa z którymś 70-200L Canona, który niósł go za.. coś w rodzaju "hand strap", ale przymocowane poziomo do obiektywu! Czy ktoś wie jak się takie coś nazywa?
Cytat:
Zamieszczone przez muflon
.. ale o ile dobrze pamiętam, to mocuje się go do dwóch metalowych "cosiów": dolnego, w gripie i górnego, prawego w body. I to raczej wyklucza jednoczesne używanie paska. Chociaz w sumie jakby tak dobrze wcisnąć... :)
Na logikę to nie da się wcisnąć obydwu; wymagałoby to jakiejś specjalnej konstrukcji E1, co jest przedmiotem mego pytania.
Cytat:
Na logikę to nie da się wcisnąć obydwu; wymagałoby to jakiejś specjalnej konstrukcji E1, co jest przedmiotem mego pytania.
Ciężko to opisać bez rysunku :) ale jeśli paski mocujące nie są zbyt grube, to na bardzo upartego się da - to problem podobnej klasy co założenie dwóch pasków :)
Cytat:
... ale jeśli paski mocujące nie są zbyt grube, to na bardzo upartego się da - to problem podobnej klasy co założenie dwóch pasków :)
Chyba jednak to nie to samo. Ideałem byłoby, gdyby były dwa 'uszka' na korpusie w górnej prawej części.
Cytat:
Cytat:
... ale jeśli paski mocujące nie są zbyt grube, to na bardzo upartego się da - to problem podobnej klasy co założenie dwóch pasków :)
Chyba jednak to nie to samo. Ideałem byłoby, gdyby były dwa 'uszka' na korpusie w górnej prawej części.
Toteż napisałem, że na upartego :) Ideałem to byłby jakiś quick-release... pomarzyć mozna :)