Odp: Przesiadka z 350d na....
Jak masz kasę 80D, przy jej braku M50.
Mam 80D i mogę polecic. Na 70 czy 77 bym się nie zamienił. Na M50 też nie ale tylko dlatego że fotografuję trochę sportu i tu af w M50 wypada dużo gorzej niz w 80D ale jak tobie obiekty szybko zmieniajace położenie nie trafiają sie zbytnio to warto się zastanowic.
80d ma o wiele lepszą matrycę niż jego poprzednicy. to całkiem udana pucha, choć ergonomia nie jest na jakimś najwyższym poziomie,ale i tak będzie o niebo lepsza niż w serii xxxd
Jednak "najnowsze" co może być, czyli 80d?
Padło tutaj określenie "o wiele lepszą matrycę" (dzięki za info p0m), czym się ta lepsza matryca wyróżnia?
A ergonomia? No fakt, bieganie z cięższym szkłem przez dłuższy czas może być męczące, ale nie urwie ręki jak NIKON mam nadzieję ;) (nie leży mi jakoś w ręku to body).
Jak wygląda focenie 80d w trudniejszych warunkach? Szybko ostrzy? Owszem, spora zasługa szkieł, ale ważne aby nie "stroiło" pół minuty i załapało to co ma złapać.
Do bezlusterkowca podchodzę bardzo ostrożnie. Jakoś tak nie mam zaufania, może przez to, że nowość, a może przez to, że nie ma tego "klap" lustra ;)
Tak jeszcze zastanawiałem się odnośnie 77d, bo jednak nowszy procesor, itp. Gdzieś jednak znalazłem, że jest to przejście Canona z xxxd na xxd poza tym nie mogłem nigdzie znaleźć info o korekcie BF/FF.
Z mniejszym budżetem to faktycznie 70d, przy założeniu spełniania wytycznych. Dlatego wspomniałem o nim.
Modele xd, to już zawsze pełna klatka? Przejrzałem kilka modeli i wychodziło, że tak. Mam rację?
Przyznam, że w 3k max chciałbym zmieścić się. Uda się?
Na większość Twoich pytań odpowie gugel. Wejdź na jakiś serwis branżowy, np. optyczne i poczytaj testy aparatów i zagłęb się w rozdziły o możliwościach matryc a świat wiedzy stanie się dla Ciebie otwarty.
No nie zupełnie. Przeglądałem już internety. Znalazłem masę suchych faktów, albo testy z "rozdrabnianiem się" na czynniki pierwsze.
Coś na zasadzie kupuję np. telewizor i albo są same parametry, albo opis po kolei całych bebechów, gamut w poszczególnych rogach ekranu, itd. Z opiniami w stylu "super sprzęt, jestem zachwycony/a".
Nie do końca o to mi chodzi, dlatego tutaj jestem. Ludzie którzy pasjonują się fotografią i posiadają dany sprzęt na pewno znają jego bolączki i zalety. Ewentualnie przesiedli się z jednego na drugi i czegoś im brakuje, coś zachwyca, a z tym aparat radzi sobie rewelacyjnie.
Bardziej o takie coś mi chodziło. Dziękuję jednak za sugestie :)
Re: Przesiadka z 350d na....
@wanted Jeśli fotografia nie jestTwoim źródłem utrzymania i stawiasz na APS-C to pomyśl o bezlusterkowcach i przymierz się do nich. Używam ich od ośmiu lat i jakoś do lustrzanek mnie nie ciągnie :)
70D możesz nabyć i wyjdzie na to samo co z 80D, a taniej i możesz wgrać magic latern
Cytat:
Zamieszczone przez
wanted
Do bezlusterkowca podchodzę bardzo ostrożnie. Jakoś tak nie mam zaufania, może przez to, że nowość, a może przez to, że nie ma tego "klap" lustra ;)
zadam może głupie pytanie: a co Ci "klap" lustro daje poza tym że aparat jest cięższy i większy? Czy to lustrzanka czy bezluterkowiec to jedno licho zwłaszcza dla amatora. Choć przecież jak Ci zależy to i profesjonalne bezlustro też kupisz...