Odp: Problem z autofocusem ?
a może zrób porządny test bf/ff? poza tym widać, że niektóre fotki są poruszone...
Daj przepis na to coś ze szparagami.
W mojej opinii na większości zdjęć chomik jest poruszony. Jakie czasy naświetlania ustawiasz?
Parametry najbardziej poruszonego zdjęcia:
- przysłona f/6.3
- czas naświetlania 1/5 s
- ISO 800
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
- przysłona f/6.3
- ISO 800
chcesz mieć nieporuszone zdjęcie przy takim czasie?
Więc sprzęt pewnie jest sprawny, a jego operator powinien poczytać o czasie naświetlania :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
- przysłona f/6.3
- ISO 800
Najtaniej będzie dokupić jakąkolwiek lampę; ważne, żeby miała ruchomy palnik. Pozwoli Ci to "zamrozić" scenę. Ponadto, zwykle lampy mają też rzutnik siatki wspomagającej af.
Ps. Oczywiście zaraz potem i tak pojawi się ochota na jakiś jaśniejszy obiektyw [emoji6]
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
a może zrób porządny test bf/ff? poza tym widać, że niektóre fotki są poruszone...
Właśnie zapoznałam się z tematem i dzisiaj zrobię test :)
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
chcesz mieć nieporuszone zdjęcie przy takim czasie?
Jaki czas naświetlenia ustawić do tego typu zdjęć? Ja po prostu robię fotki intuicyjnie, raz na półautomat innym razem manual i sama kombinuje z parametrami ale na pewno podszkolę się z podstaw.
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Najtaniej będzie dokupić jakąkolwiek lampę; ważne, żeby miała ruchomy palnik. Pozwoli Ci to "zamrozić" scenę. Ponadto, zwykle lampy mają też rzutnik siatki wspomagającej af.
Ps. Oczywiście zaraz potem i tak pojawi się ochota na jakiś jaśniejszy obiektyw [emoji6]
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Lampę mam jakąś najtanszą Yongnuo. Właśnie rozpracowuje jej działanie :)
Ok a co do obiektywu? Jaki byście polecili z większym zoomem? Wyłącznie do zdjęć hobbystycznych zwierząt i ptaków wspomnianych we wcześniejszym poście.
Czy warto wymienić też body? Samo body ma duży wpływ na polepszenie jakości zdjęć?
Myślałam nad dwoma modelami ( wiem przeskok w latach produkcji ogromnny :) ).....canon 70d i canon 40d (kilka lat temu, wybierając aparat naczytałam się o niej samych pozytywów, nie tylko co do jakości zdjęć ale też materiału wykonania).
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Daj przepis na to coś ze szparagami.
A proszę :) https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia...y/przepis.html
Re: Odp: Problem z autofocusem ?
"Ok a co do obiektywu? Jaki byście polecili z większym zoomem? "
Lepiej się zastanów nad jaśniejszym obiektywem. Obiektyw z dużym zoomem już masz i widzisz na co potrafi.