czy może ktos mi wyjaśnić, podać wzór :D do obliczenia głębi ostrości :?:
Wersja do druku
czy może ktos mi wyjaśnić, podać wzór :D do obliczenia głębi ostrości :?:
http://www.dofmaster.comCytat:
Zamieszczone przez Voytas
mam ten programik, ale chce wiedziec jak to liczyc w pamieci w sytuacjach kiedy nie bede mial kompa przy sobie a tylko kalkulator :p
Słabo szukałeś :) http://www.dofmaster.com/equations.htmlCytat:
Poza tym o ile dobrze pamiętam to jest tam ten program w wersji na Palma na przykład, którego już spokojnie na fotografowanie można ze sobą zabrać :)
co oznaczają:
"H - is the hyperfocal distance, mm"
"s - is the focus distance"
"c - is the circle of confusion, mm"
:?:
Odległość hiperfokalnaCytat:
Odległość na którą nastawiona jest ostrośćCytat:
Średnica krążka rozproszenia w milimetrachCytat:
no to wiem już wszytsko. THX
Ponoć niektóre firmy podają tabele głębi ostrości przy konkretnych ogniskowych i przesłonach dla konkretnych obiektywów? Czy Canon robi coś takiego, bo w instrukcjach tego nie ma , na stronach Canona też sie nie dopatrzyłem :(
Wiadomo że głębia jest zależna od budowy konkretnego obiektywu i program ten pozwola się zorientować tylko w przybliżeniu co do GO dla konkretnych obiektywów.
Jęśli macie coś takiego (tablice Go i/lub odległości hiperfokalnej) dla obiektywów Canona 17-40 f4L ; 70-200 f4L ; 50 f1,8 II i Tamrona 28-75 f2,8 byłbym bardzo wdzięczny :)
a od kiedy?!? :shock: GO jest wyliczalna matematycznie z wielkości klatki (a de facto CoC), ogniskowej, odległości do przedmiotu i przesłony (chyba niczego nie pominąłem). Nie ma mowy tutaj o żadnych wartościach "mniej więcej" stąd nie podaje się tego teraz w formie tabel, może dawniej jak kalkulator był luksusem :twisted:Cytat:
Wiadomo że głębia jest zależna od budowy konkretnego obiektywu i program ten pozwola się zorientować tylko w przybliżeniu co do GO dla konkretnych obiektywów.
Jak już wspomniano są programy i na PC, i do podręcznych palmtopów (na Palma jest pDOF m.in.), i na WWW, które to liczą bez problemu :cool:
Pomijam fakt, że tabela taka dla każdego z wymienionych obiektywów, paru ogniskowych, kilkunastu przykładowych odległości, każdej przesłony* miałaby kilkaset pozycji. Ciekawe kto to miałby ci przygotować...
* pomijam pytanie czy to chodzi o dSLRa czy SLRa, bo to podstawowy błąd pytającego, że nie rozumie, że GO nie zależy tylko od obiektywu ale także od aparatu
A ja bym tak szybko nie powiedział, że GO nie zależy od budowy obiektywu. Te wzory są wyprowadzone przy założeniu, że obiektyw to jedna soczewka, a rzeczywistość jest dużo bogatsza.
Ale tabel takich nie widziałem.