Obiektyw z jaką największą ogniskową można założyć do tego aparatu bez obawy o tzw. zaciemnienia na zdjęciach? Dokładnie chodzi mi o obiektyw VIVITAR SERIES 1 100 - 400.
Wersja do druku
Obiektyw z jaką największą ogniskową można założyć do tego aparatu bez obawy o tzw. zaciemnienia na zdjęciach? Dokładnie chodzi mi o obiektyw VIVITAR SERIES 1 100 - 400.
Nie wiem , ale wiem ze nie warto wydawac pieniedzy na to szkło jest baardzo słabe.Cytat:
Zamieszczone przez Crow
Aaaaaale łosochozi?Cytat:
Zamieszczone przez Crow
Witajcie!
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem EOS 300V. Mam tylko mały problemik nie mam do niego polskiej instrukcji czy któryś z Was forumowiczów posiada takową w PDF-ie? jeżeli tak byłbym szczęśliwy gdyby ktos z Was byłby dobry mi ją podesłac na e-mail:) (piou@interia.pl) Mam jeszcze jedno pytanie czy obiektyw CANON EF 90-300 f/4.5-5.6 USM czy CANON EF 100-300 f/4.5-5.6 USM do modelu 300v byłby najlepszy! Jest różnica cenowa i wiem że w Waszych opiniach setka jest lepsza ale czy aby z tym modelem?? Dzięki jeszcze raz za odpowiedź i Pozdrawiam wszystkich!!
Dzięki Tomasz za link!
Jeżeli zależy Ci na jakości to setka lepsza a jeżeli na niskiej cenie to 90-300.
Mam jeszcze jedno pytanie czy obiektyw CANON EF 90-300 f/4.5-5.6 USM czy CANON EF 100-300 f/4.5-5.6 USM do modelu 300v byłby najlepszy! Jest różnica cenowa i wiem że w Waszych opiniach setka jest lepsza ale czy aby z tym modelem??[/QUOTE]
100-300 jest lepszy z każdym modelem, bo jest poprostu lepszy.
Witam, jako iż jestem nowy na forum to z góry przepraszam ,jeżeli trafiłem do złego działu.
Zaczne od początku. Zamierzam zakupić lustrzankę...eos'a i tu mam problem. Wybieram między 300 a 300v, przeznaczeniem będą głównie zdjęcia przyrodnicze. To pierwszy problem, a drugim są obiektywy. Dziś sobie poczytałem i dopiero zacząłem sie zastanawiać, nad tym jakie i w jakich cenach obiektywy będą pasowały do tego aparatu (biorąc pod uwagę 300 i 300v)? Aha, i jeszcze jedno, póki pamiętam, jak ze zdjęciami makro w tych modelach? Mógł by ktoś podać link/linki do galerii ze zdjęciami wykonanymi właśnie tymi aparatami? Szukałem na googlach i nigdzie nie znalazłem ;/ może jakieś własne zbiory? Pozdrawiam.
Oba są dobre, 300V jest nowszym modelem, o poprawionej ergonomii i rozbudowanych kilku funkcjach. Jeśli różnica w cenie nie stanowi dla Ciebie problemu bierz 300V.
Oba mają ten sam standard mocowania obiektywu (bagnet) - canon EF. 300V może nie współpracować z kilkoma starszymi modelami Sigmy z mocowaniem Canon EF. Niemniej w większości obiektywy te do "orłów" nie należą i nie warto sobie nimi zawracać głowy (choć kuszą niskimi cenami).Cytat:
Dziś sobie poczytałem i dopiero zacząłem się zastanawiać, nad tym jakie i w jakich cenach obiektywy będą pasowały do tego aparatu (biorąc pod uwagę 300 i 300v)?
Nadają się oba (do zastosowań amatorskich oczywiście). Jakość uzyskiwanych zdjęć zależy raczej od użytego obiektywu, niż modelu aparatu do którego był on przykręcony. Na dobrą sprawę, w fotografii analogowej, o zdjęciu decyduje obiektyw i użyta klisza, model korpusu tylko ułatwia bądź utrudnia pracę, choć na początku rzeczywiście trudno sobie poradzić aparatem bez dobrej automatyki.Cytat:
Aha, i jeszcze jedno, póki pamiętam, jak ze zdjęciami makro w tych modelach? Mógł by ktoś podać link/linki do galerii ze zdjęciami wykonanymi właśnie tymi aparatami? Szukałem na googlach i nigdzie nie znalazłem ;/ może jakieś własne zbiory?