Atlas 600 TTL - druga kurtyna
Czy ktoś orientuje się, jak zmusić tę lampę do pracy na drugą kurtynę?
Wg specyfikacji powinno się udać. Instrukcja (uboga i nieodświeżana chyba nigdy) milczy na ten temat.
Sprzęt: Canon 5D3 + Navigator X oraz Quadralite Atlas 600TTL (najnowsze firmware we wszystkim).
Próbowałem w trybie M/Av/T, sterowanie ręcznie na lampie i z menu w aparacie i pupa...
Odp: Atlas 600 TTL - druga kurtyna
Nie mam, nie testowałem - na http://flashhavoc.com/godox-x1-c-ttl...non-announced/ napisali
"UPDATE – Second Curtain Sync has been added to the X1-C transmitter from firmware version V09 onward. (Set Custom Function 04 to 01 to engage)."
"(camera shutter must be between 30s – 1/30s)"
Nie liczyłbym na to w HSS.
Niestety nie działa. Próbowałem na M/Av, czasy 1/20-1s i nic. Chyba z rozpędu w specyfikacji dodali a w rzeczywistości jej nie ma. No chyba, że akurat z 5D3 nie współpracuje...
To chyba pozostanie "telefon do przyjaciela", tzn. do krakowskiego importera.
Na fejsie masz quadralite user group, informują m.in. o przeprowadzanych akcjach, np. ostatnio dawali uchwyty do atlasów pro 600 ttl.
Znalazłem wpis, który mówi o tym samym problemie: Canon usunął możliwość wyzwalania 2 kurtyny, jeśli na sankach nie ma lampy. Można to ominąć niektórymi triggerami, ale widocznie NavigatorX się do nich nie zalicza. Szkoda...
żródło: https://www.dpreview.com/forums/post/50158520
Inaczej: nie da się włączyć "drugiej kurtyny" jeśli nie jest założone urządzenie potrafiące dogadać się z aparatem, i mu "zameldować", że może tak pracować. Wyzwalacz 622c potrafi, teoretycznie NavigatorX też potrafi. Importer się nie odezwał?
"Oct 30, 2012" - trochę nowości się pojawiło od tego czasu.
odezwał się:
Cytat:
Synchronizacja na drugą kurtynę w systemie Canon wymaga aktywowanie C.Fn-04 w nadajniku co już Pan zrobił. Kolejna sprawa to sprawdzenie ustawień w aparacie w menu External Speedlite control gdzie opcja Shutter sync powinna być nastawione na 2nd curtain. Ona powinna być aktywna po przyłączenie nadajnika na drugą kurtynę.
tyle, to też wiedziałem...
Eureka! Czasami najprostsze rozwiązania są na końcu: wyzwalanie na drugą kurtynę DZIAŁA. Nie trzeba przejmować się brakiem możliwości wyboru opcji w menu aparatu. Może zostać 1 kurtyna lub HSS. Wystarczy by C.Fn. nr 04 w wyzwalaczu był "ON". Reszta nie ma znaczenia... Druga kurtyna działa wtedy cały czas, dopóki jej nie wyłączymy. IMHO dziwnie rozwiązane, ale działa :mrgreen: