8 załącznik(ów)
Przyroda w obiektywie początkującego
Witam :p
Przedstawiam kilka zdjęć do oceny, niekoniecznie makro (prosiłbym o branie pod uwagę, że jeszcze się uczę i wiem, że niektóre są trochę nieostre i zaszumione).
1.
Załącznik 1497
2.
Załącznik 1498
3.
Załącznik 1499
4.
Załącznik 1500
5.
Załącznik 1501
6.
Załącznik 1502
7.
Załącznik 1503
8.
Załącznik 1504
Odp: Przyroda w obiektywie początkującego
Wiele nauki przed Tobą, poczytaj książki dla początkujących fotografów np.: Brayan Peterson.
Czyli według Ciebie, nad czym głównie mam popracować?
Wrzuć foty na shutterstock, koleśie napiszą co jest nie tak.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karakah
Czyli według Ciebie, nad czym głównie mam popracować?
a co ci się w tych zdjęciach podoba?
jeśli ci się podobają to tak trzymaj i ciesz się
jeśli coś ci w nich nie podoba to zmieniaj to, wygugluj czytaj i pracuj
Dalibyście jakąś konkretną odpowiedź typu np. Na twoim miejscu bym... Wiecie, żebym jasno mógł wiedzieć co dopracować.
Sprobuj napisac na makropasja.pl to forum poswiecone wylacznie makro.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Cytat:
Zamieszczone przez
Karakah
(prosiłbym o branie pod uwagę, że jeszcze się uczę i wiem, że niektóre są trochę nieostre i zaszumione)
Tym akurat na tym forum się nie przejmuj, nieostrych i/lub zaszumionych jest 99% zdjęć na tym forum. Twoje też takie pozostaną jeśli będziesz się chciał uczyć fotografii na tym forum, to jest forum o sprzęcie. Dobrych zdjęć tu jeszcze nie widziałem - mimo że niektórzy wydali tu na sprzęt dziesiątki tysięcy złotych..
Na marginesie: dlaczego piszesz wytłuszczoną czcionką?
To ja napiszę parę pozytywnych rzeczy.
1. Masz oko, kadry moim zdaniem mogłyby być bardziej dopracowane, ale zauważasz ciekawe rzeczy i je fotografujesz. Np. w 2. biedronka niby tyłem niby to niezgodnie z tym jak się robi zdjęcia robali, ale moim zdaniem pasuje tutaj właśnie taki punkt widzenia, choć popróbowałbym z innym kadrowaniem.
2. Lubię takie stonowane kolory, jak na Twoich zdjęciach, wolę to niż biedronkę nasyconą na granicy histogramu, że aż oczy bolą.
Poza tym nie przeszkadza mi to, że nie ma idealnej ostrości, poza 6. i 7., w których po prostu nic tego nie rekompensuje.
6. i 7. wywaliłbym, jeśli stawiasz na walory fotograficzne, a nie "kolekcjonowanie gatunków". Z resztą popróbowałby innego kadrowania, aby uwypuklić to co sprawiło, że chciałeś zrobić zdjęcie.
Trochę nawiążę do opinii poprzednika. Widać u Ciebie fascynację nowym obszarem fotografii i zapominasz o ogólnym abecadle, czyli sprawach kompozycji i techniki. Ale nie martw się, bo wszyscy tak mieli gdy pierwszy raz zobaczyli biedronkę lub stokrotkę w powiększeniu. :)
Jednak postarałbym się o większą głębię ostrości i trochę więcej światła w niektórych obrazach; co do nasycenia to zgadzam się z michalabem - też nie lubię ruszania suwakami do granic wytrzymałości komputera.