TAMRON 24-70 G2 czy CANON 24-70 II
Bardzo proszę o pomoc w kwestii wyboru pomiędzy TAMRON 24-70 G2 a CANON 24-70 II.
Poczytałem sobie trochę recenzji w necie oraz obejrzałem kilka testów porównawczych na Youtubie z których wynika że Canon daje lepszą jakość w rogach obrazu na przysłonie 2.8 i tak jest aż do przysłony 4 . Canon z kolei bardziej winietuje na pełnej dziurze. Z kolei Tamron ma stabilizację obrazu której Canon nie posiada. Czy ktoś z Was miał okazję robienia zdjęć obydwoma szkłami i może się podzielić swoim odczuciami i radą ? Będę bardzo wdzięczny
Odp: TAMRON 24-70 G2 czy CANON 24-70 II
Cytat:
Zamieszczone przez
lostboy1980
Bardzo proszę o pomoc w kwestii wyboru pomiędzy TAMRON 24-70 G2 a CANON 24-70 II.
Poczytałem sobie trochę recenzji w necie oraz obejrzałem kilka testów porównawczych na Youtubie z których wynika że Canon daje lepszą jakość w rogach obrazu na przysłonie 2.8 i tak jest aż do przysłony 4 . Canon z kolei bardziej winietuje na pełnej dziurze. Z kolei Tamron ma stabilizację obrazu której Canon nie posiada. Czy ktoś z Was miał okazję robienia zdjęć obydwoma szkłami i może się podzielić swoim odczuciami i radą ? Będę bardzo wdzięczny
Jest na forum jeden kolega, On z chęcią Ci doradzi, które ze szkieł jest zdecydowanie lepsze... :mrgreen:
co to za kolega ?? może jakieś dokładniejsze namiary ??
Czy potrzebujesz stabilizacji?
Nie, Stabilizacja nie jest mi potrzebna
Wypowiem się jako użytkownik CANON 24-70 II - kupiłem używany za 5500, jak dla mnie miazga, zdjęcia super ostre i kontrastowe, szybki AF, na nic nie narzekam :) Nie filmuję, do krajobrazu używam innego szkła, dla mnie stabilizacja nie była potrzebna.
Witam serdecznie.
Może ktoś więcej miał obydwa szkła w ręku? Również się nad nimi zastanawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
zejnowski
Witam serdecznie.
Może ktoś więcej miał obydwa szkła w ręku? Również się nad nimi zastanawiam.
Ale po co mieć obydwa w ręku?
Jeśli masz więcej środków, to zdecydowanie lepiej Canona, jeśli nie masz, to z Tamrona będziesz również mega zadowolony. Nie ma sensu tu siedzieć i rozmyslać, bo kadry uciekają.
Inna sprawa, to czy standardowy zoom za tyle kasy jest Ci w ogóle potrzebny?