Lightroom problem. Pomocy!!!
W zakładce develop dziwnie zaczęły wyświetlać się zdjęcia. „Schodkowanie” nieba( nie wiem jak to określić). Przejścia tonalne nie są płynne np widać to bardzo na niebie. W zakładce biblioteka jest ok. W innych programach też, wywołane zdjęcie też jest ok.
Coś musiałem przestawić, tylko co?
Dzięki za pomoc i pozdrawiam
Ps
Nie wiem jak tu zdjęcie wstawić :(
Może tak zobaczycie.
https://drive.google.com/open?id=1GT...16SwuFw_Dd3Ho0
Odp: Lightroom problem. Pomocy!!!
A Smart Previews masz odznaczone?
Nooo to jest LR CC na Macku. Poszukaj może w preferencjach czegoś podobnego. Może na innej zakładce?
A nie znasz sktótu klawiszowego do tego?
Jest tylko skrót do "Preferencji". A w ogóle: która to wersja LR?
Lightroom 5
--- Kolejny post ---
Jak wcisnę Soft „coś tam”( nie ma mnie tetaz w domu i nie pamiętam dokładnie jak to się ns yea) na dole pod zdjęciem to robi się ok, ale tworzy jakaś kopię zdjęcia
Cytat:
Zamieszczone przez
piekarz23
Lightroom 5
--- Kolejny post ---
Jak wcisnę Soft „coś tam”( nie ma mnie tetaz w domu i nie pamiętam dokładnie jak to się ns yea) na dole pod zdjęciem to robi się ok, ale tworzy jakaś kopię zdjęcia
Np. na dolnym pasku jest Soft Proofing "S" z klawiatury, do wyświetlania podglądu dla zadanego profilu urządzenia wyjścia. Jeśli go nie wyłączysz (nie odhaczysz), to zdjęcie w Developie będzie się w tym trybie wyświetlało, a jeśli wówczas dokonasz modyfikacji (którymś suwaczkiem) - program zapyta, czy ma wykonać wirtualną kopię modyfikowanego obrazu.
To może o to chodzi, że obraz w Proofie wygląda gorzej? Natomiast żadna pikseloza wtedy nie powstaje!
Pozdr
Właśnie jak odchaczę. Soft Proofing to obraz robi się bez bandingu. A jak to wyłączone to robi się pikselupzacja zdjęcia. Jak wrócę do domu zobaczę, czy nie poprzestawiał profilu z sRgb na Adobe. I w aparacie sprawdzę i Lr