Witam,
Prosze o opinie moze jakies przyklady na temat:
SIGMA Zoom 18-200mm F3,5-6,3 DC
Dzisiaj nabylem Canon 20D ( jeszcze jestem pod wrazeniem :P ) i wlasnie sie na tym obiektywem zastanawiam.
8) :-D :mrgreen:
Wersja do druku
Witam,
Prosze o opinie moze jakies przyklady na temat:
SIGMA Zoom 18-200mm F3,5-6,3 DC
Dzisiaj nabylem Canon 20D ( jeszcze jestem pod wrazeniem :P ) i wlasnie sie na tym obiektywem zastanawiam.
8) :-D :mrgreen:
Body czy z kitem? Obiektyw raczej marnej jakości. Jak masz kita to sobie dokup naprzykład 55-200 - powinno być znacznie lepiej niż ta sigma.
to jakby filmy z najnowszek kamery odtwarzac na ruskim Rubinie.. mozna tylko po co ;-) .. skoro masz juz fajny aparat to kup do niego fajny obiektyw :smile: ..inaczej lepiej bys postapil gdybys kupil sobie kompakta z 10 krotnym zoomem :smile: .. napisz na jakich ogniskowych robisz najwiecej zdjec - wtedy sie cos wymysli :mrgreen:
zdjecia beda robione z malej odleglosci ( min 10 cm - max 1.5 m )ze statywu.
glownie beda to zdjecia produktow w namiocie bezcieniowym 75 cm.
to mnie troche zaskoczyles bo sigma o ktorej pisales ma minimalna odleglosc ogniskowania 40 cm :roll: !! inna sprawa - po co az 200 do namiotu bezcieniowego :?: jak dlugi masz ten namiot ;) :mrgreen: :?:Cytat:
Zamieszczone przez mario_white
proponuje najpierw zrobic troche fot na szkle kit'owym - jak sie spodobaja to ok, jesli nie to moze sigma 18-50 albo tamron 28-75.. to ostre szkla ktore powinny ladnie oddac szczegoly fotografowanych przedmiotow.. do 10 cm na pewno nie zejdziesz ale ok 25 cm tak..
oki, czekam na przesylke i potestuje sobie w realu jak to wyglada.
Ekhh... a mnie bardzo zaskoczyłeś a nie trochę. Po co Ci ogniskowa 200 mm dla obiektów oddalonych o 1,5 m ??? :shock: :shock: :shock: ???
No to ewidentnie trzeba Ci stałoogniskowca macro, bo bez dodatkowego osprzętu (o którym nic nie wspominasz) niczym innym nawet się nie zblizysz do 10cm.Cytat:
Zamieszczone przez mario_white
Zainteresuj sie obiektywami z zakresu od 90mm do 105mm f/2,8 macro w wykonaniu Canona, Tamrona, Tokiny i Sigmy
oraz ewentualnie 50mm macro Canona lub Sigmy.
obiektyw makro - super sprawa tylko ze malo uniwersalna :(
mario_white pisal o zakresie od 10 cm do 1,5 m i dlatego mysle, ze zwykly obiektyw da mu mozliwosc podejscia do 25 cm (co powinno wystarczyc - np. ja spokojnie tamronem robie mala bizuterie i wychodzi naprawde bardzo, bardzo przyzwoicie :D ) i niezla skale odwzorowania.. no i przyda sie na wycieczce :mrgreen:
pozdrawiam