Witam
Obecnie użytkuje Canon 50 i nadszedł czas na zmiany.
Zastanawiam się między Canon 6d mark II vs 80d.
Pytanie czy warto dopłacić do Canon 6d mark II? Jaka jest Wasza opinia?
Wersja do druku
Witam
Obecnie użytkuje Canon 50 i nadszedł czas na zmiany.
Zastanawiam się między Canon 6d mark II vs 80d.
Pytanie czy warto dopłacić do Canon 6d mark II? Jaka jest Wasza opinia?
Zależy co chcesz fotografować i jaki masz budżet na szkła. W okolicach standard + średnie jasne tele (85, 135, 200) brałbym FF. Do szerokości bez jasności krop wyjdzie taniej (10-18), do długości krop doda mnożnik 1,6 i szkła w efekcie też wyjdą sporo taniej.
Tak, warto i nawet się nie zastanawiaj.
Brałbym FF i zbierałbym na 200/2,8 do portretów plenerowych. Używki są całkiem tanie.
Nie mam 6dII, ale mam m.in. 80d, 5d1, 1d3. Technologicznie to jest 10 lat różnicy, natomiast jeżeli chodzi o obrazek i szumy, to 80d nie dorasta do 5d1 czy 1d3. 80d strasznie szumi już od 250/400 iso, co zwłaszcza widać np. w pochmurną pogodę lub w cieniach, co jednocześnie potęguje wrażenie nieostrości zdjęcia.
Jeżeli masz środki, to kup 6dII . 80d nie jest to zły aparat, jednak ma swoje minusy.
Jak masz szkła pod FF to bież 6D2. Ja bym jeszcze dokupił używanego 50/1.4 Canona i w sumie na początek zabawy masz fajną puchę z możliwościami i niezłą szklarnię.
nawet jak nie masz jeszcze szkieł pod FF to jak masz możliwość to przesiadaj się na FF...przesiadając się z 50 na 80 to jak przesiadać się z z Golfa III na Golfa V