Czy to dobry pomysł aby tą lampę kupić?
Wersja do druku
Czy to dobry pomysł aby tą lampę kupić?
Mam to YN x2, ale używam jako lamp zewnętrznych. Działają bezproblemowo. Chyba sobie dokupię jeszcze 2 sztuki. Pomimo to na aparat polecam kupić canona 430exIII-RT ponieważ:
1) brak problemów z działaniem/kompatybilnością w przyszłości przy zmianie body
2) przy cashback-u nie wychodzi tak drogo
3) YN kosztują w PL 500, czy 600zł. W chinach sporo mniej. Nie wierze w uczciwą kontrolę jakości i wolę uniknąć sytuacji, w której taka lampa z powodu wadliwości/usterki uszkodzi mi body. Być może przesadzam, ale 430 jest relatywnie niedroga więc po co ryzykować :)
Mam 1 w drugiej wersji i 3 w wersji pierwszej. Ogólnie od 3 sezonów korzystam z systemu RT od Yongnuo. Dodatkowo korzystam jeszcze z małego wyzwalaczy RT też od Yongnuo. Pracują i na aparacie i na statywach. Druga wersja działa bezproblemowo, natomiast w pierwszej wersji miałem uszkodzone dwie lampy - jedną nie dawała wogole błysku, a druga miała uszkodzona komunikację RT. Na chwilę obecną system moim zdaniem jest dopracowany, choć warto zobaczyć jeszcze ofertę Quadralite, bo dodatkowo mają jeszcze w ofercie mała lampę o liczbie przewodniej 36 która idealnie nada się na dopalanie z body i sterowanie pozostałymi - waga 200 gram, cena troszkę ponad 300 zł. Minusy w Quadralite to na dzisiejsze standardy prymitywne mocowanie.
Jaki najlepiej kupić wyzwalacz do tego zestawu?
Zastanawiam się nad tymi:
1. https://fripers.pl/p/zestaw-wyzwalac...nuo-dla-canon/
2. https://fripers.pl/p/zestaw-radiowy-...-kit-do-canon/
Zastosowanie typowo amatorskie.
Yn e3-rt
Miałem ze 3-4 lata temu zestaw numer 2. Jednym słowem NIE POLECAM. Chodziło to jak chciało, zrywało zasięg, ogólnie wykorzystywane do pracy poprostu męczyło. Yn e3-rt jest o niebo lepsze - 2 lata i zero problemów.
Dziękuję za pomoc. Decyzja podjęta. Kupię YN-E3-RT. Mam jeszcze jedno pytanie. Posiadam lampę Nissin di622 czy jest jakiś sposób aby ją również za pomocą tego wyzwalacza uruchomić?
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Odbiornik zgodny z tym systemem to YN-E3-RX, ale nie dam głowy, czy zadziała z tą lampą (były z nią jakieś problemy z wyzwalaczami radiowymi, o ile pamiętam).