Jak to jest z tą wymianą migawki w serwisie Canona?
Witajcie. Przepraszam jeśli taki temat już był wcześniej zakładany, ale nie mogę znaleźć. Mam Canona 7D, w którym licznik wyzwoleń migawki przekroczył właśnie 140 tys. Aparat nadal działa jak nowy, mam wrażenie, że jest niezniszczalny :) Ale pomyślałem, że może warto profilaktycznie wymienić migawkę zanim dobije (lub nie, odpukać) do tych magicznych 150 tys. Moje pytanie brzmi - czy w serwisie Canona wymienią migawkę za darmo, jeśli aparat jest jeszcze przed tymi deklarowanymi przez producenta 150 tysiącami? Czy za friko wymieniają tylko gdy aparat jest jeszcze na gwarancji?
Odp: Jak to jest z tą wymianą migawki w serwisie Canona?
A niby dlaczego Canon ma wymienić sprawną migawkę?
Nie czekaj. Jeszcze 10 tysięcy i aparat w ogóle przestanie działać. Zmuś ich do wymiany. Jak nie będą chcieli to podaj ich do sądu - tylko nie do naszego, bo musisz założyć sprawę w sądzie właściwym dla siedziby producenta - w zależności od tego co masz napisane na aparacie Japonia, Chiny czy jeszcze coś innego.
Nie ma darmowej wymiany migawki ( sprawnej). Jeśli Ci padnie w okresie gwarancji aparatu to wtedy ją wymienią. Po przekroczeniu pewnej ilości cykli np 150tyś serwis zaleca odpłatną wymianę.
@robertskc7, dzięki za konkretny komentarz. Teraz wszystko jasne.
150 000 oznacza, że jest to średni oczekiwany czas życia migawki z prawdopodobieństwem np. 98% albo 99,5%. Aż tyle i tylko tyle.
Prawdopodobieństwo nie ma zastosowania do pojedynczych przypadków, czyli Twoja migawka może się wysypać za kwadrans albo po 666 000 cykli. Decyzja należy do Ciebie.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Po przekroczeniu pewnej ilości cykli np 150tyś serwis zaleca odpłatną wymianę.
Przepraszam ale gdzie można znaleźć informację że serwis zaleca wymianę sprawnej migawki po 150 tys.??
Ja żyłem w przekonaniu, że 7d to 200000....
@bebesky napisałem "np 150tys" a nie że 150tyś. Informacji udzieli Ci CSI telefonicznie. Jak oddałem 5dmkIII do serwisu na czyszczenie to dostałem maila, ze migawka ma 180tyś i wg zaleceń producenta zaleca się jej wymianę. Tyle.
Na rozrządzie tez możesz zrobić milion kilometrów, ale producenci zalecają jego wymianę co ileś tam nawet jak jest sprawny. Ja przy 180tyś i 30 nadchodzących ślubach pomyślałem, że warto wymienić sprawny element na nowy skoro serwis to zaleca.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
@
bebesky napisałem "np 150tys" a nie że 150tyś. Informacji udzieli Ci CSI telefonicznie. Jak oddałem 5dmkIII do serwisu na czyszczenie to dostałem maila, ze migawka ma 180tyś i wg zaleceń producenta zaleca się jej wymianę. Tyle.
Na rozrządzie tez możesz zrobić milion kilometrów, ale producenci zalecają jego wymianę co ileś tam nawet jak jest sprawny. Ja przy 180tyś i 30 nadchodzących ślubach pomyślałem, że warto wymienić sprawny element na nowy skoro serwis to zaleca.
Ile zapłaciłeś za wymianę migawki w 5d3 jeżeli można wiedzieć?