Łapanie ostrości praktyka
Cześć.
Mam takie pytanie odnośnie techniki łapania ostrości dla portretów i krajobrazów.
Mam sobie 5D mk II. Najlepszy punk centralny.
W obu przypadkach dla krajobrazów F9 i portretów F2 łapie ostrość centralnym i potem przekadrowuje.
Też tak robicie, czy staracie się łapać bez przekadrowania jednym punktem, czy też może sekcją punktów ?
Zastanawiam się, czy nie zmienić techniki, bo czasami wydaje mi się, że ostrość mogłaby być lepsza.
Dodatkowe pytanie:
Czy technika nie będzie zależna od tego które punty w aparacie mam krzyżowe i ewentualnie jaką przysłonę ustawię ?
Odp: Łapanie ostrości praktyka
Przy dużej głębi ostrości można przekadrować. Przy bardzo małej lepiej użyć bocznych punktów AF i nie zmieniać kadru.
Cytat:
Zamieszczone przez
tmielcarz
Przy dużej głębi ostrości można przekadrować. Przy bardzo małej lepiej użyć bocznych punktów AF i nie zmieniać kadru.
Niestety w tym aparacie można zapomnieć o bocznych punktach na f2 (i jaśniej). Nawet w dobrych warunkach oświetleniowych. Tylko centralny i przekadrowanie lub ręcznie w LV. Przy ogniskowych 85mm i więcej sprawdza się to całkiem nieźle. Przy szerszych szkłach, szczególnie z bliska, niestety jest gorzej.
Na pociesznie i zarazem zasmucenie dodam, że tak samo miałem w 6d, 5dmk3(!) i 6dmk2. W tym ostatnim, co mnie trochę dziwi, lepiej spisuje się ostrzenie sekcją punktów dla obiektów poza centrum kadru. Przy czym nie dobrze tylko lepiej ;) Ale podaję to na razie jako luźną obserwację - muszę jeszcze trochę trochę pofocić, żeby wyrobić sobie ostatecznie zdanie.
Najbardziej w tej kwestii rozczarowałem się 5dmk3 - w końcu to puszka, która na wejściu kosztowała 13k zł. Ogólnie uwielbiam ten aparat a centralny punkt jest świetny. Jednak jest to jedyna rzecz w canonie, która mnie irytuje do tego stopnia, że zacząłem zerkać w kierunku nowych sony :)
Po co dawać 45 punktów AF jak to nie działa z jasnymi stałkami? Wystarczy 5 dobrze rozmieszczonych i działających. No, ale możemy sobie pogadać...
nawet przy małej Go przekadrowuje ( 90% zdjęc na centralnym)to kwestia przyzwyczajenia, po prostu tak mam i juz,
jednak wazne jest żeby zdawac sobie sprawe z tego jak głeboka jest głebia przy zadanjej kombinacji przysłony i ogniskowej i gdzie najlepiej złapać ostrośc zeby w miare spokojnie przekadrowac i osiągnać efekt o jako nam chodziło
Poruszyłeś bardzo trudny temat.
Ja ze względu na AF wrzuciłem go ( canona) przez okno.
Kombinował bym tak:
Krajobraz- f9-16 i aktywuj wszystkie punkty. Przy takiej głębi zawsze któryś trafi
Portret- nie przekadrowuj, tylko centralny punk i używaj ogniskowych 24mm i 50mm na f1,4 - 1,8. Następnie po zrobieniu ujęć na kompie dotnij kadr jak Ci się podoba. Pomijając GO i innej perspektywy po tymże cięciu będzie prawie jak z 35mm i 85mm strzał :)
Albo zrób jak ja i kup bezlustro fuji lub sony i ciesz się pełną swobodą w doborze punku a tym bardziej z precyzji AF
To takie moje przemyślenia :)
Ja w 5d2 rekadruje choć, głównie robię architekturę/krajobrazy więc tam kiepski AF to nie problem. Kolega używający na codzien d750 próbował moim (+200/2.8II) robić portrety i w zasadzie nie trafił na żadnej klatce ostrości w punkt ;) Wytłumaczenie, że jest tylko jeden punkt krzyzowy też trochę czasu zajęło. Generalnie u Canona na wszystkim FF poniżej 6d2, 5d3, 1 to ciężko jest ale daje się...
Jinks - a dobrze ze zrozumieniem przeczytałeś instrukcję z 5dmk3
Cytat:
Zamieszczone przez
jerzyp
Jinks - a dobrze ze zrozumieniem przeczytałeś instrukcję z 5dmk3
Codziennie czytam "do poduszki". O co konkretnie pytasz?
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin K
Cześć.
Mam takie pytanie odnośnie techniki łapania ostrości dla portretów...
Do plenerowych portretów kup sobie 200/2,8 i problem zniknie.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Do plenerowych portretów kup sobie 200/2,8 i problem zniknie.
no nie wiem...
to szkło "daje" mała GO na 2,8