Odp: Przesiadka z APS-C na FF
5d3. Polecam. + szkło. Ale jakie? Nie napisałeś czego oczekujesz w zakresie ogniskowej. Masz 50mm, przypnij do 5d3 i rób zdjęcia :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
5d3. Polecam. + szkło. Ale jakie? Nie napisałeś czego oczekujesz w zakresie ogniskowej. Masz 50mm, przypnij do 5d3 i rób zdjęcia :-)
Jeżeli zoomy to prawdopodobnie jeden, dwa z tych: 16-35mm / 24-70mm / 24-105mm / 70-200mm
Jeżeli patrzeć na stałki myślałem nad: 35mm / 85mm
5d4 na takie pstrykanie amatorskie za drogi ale jak Cię stać kto zabroni.
J/w 5d3 szkła ... zależy do czego, ogólnie większość eLek jest ok.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
5d4 na takie pstrykanie amatorskie za drogi ale jak Cię stać kto zabroni.
J/w 5d3 szkła ... zależy do czego, ogólnie większość eLek jest ok.
Aparat będzie głównie służył do portretów w plenerze (rzadko korzystam ze studia), do krajobrazów, architektury oraz fotografii ulicznej.
Zależy mi na tym, aby aparat dawał radę w ciężkich warunkach na wysokim ISO oraz żeby AF był celny i szybki.
Już mam małe doświadczenie i kupuję aparat w celach zarobkowych.
Kup 5D mark IV i szkła: 35 mkII do krajobrazów, architektury i street oraz 135 do portretów w plenerze.
Kolega tak kupił w celach zarobkowych i sobie chwali, obskoczy tym wszystko.
Po takim wydatku skup się na pozyskiwaniu zleceń (reklama, www, ulotki) żeby sprzęt sie zwrócił i żebyś zarobił na życie.
Wydaje mi się, że warto zacząć rozważania w sposób profesjonalny. Zastanowić się najpierw jakich obiektywów potrzebujesz a potem do czego je podłączyć. Co więcej napisałeś, że ogranicza Cię aparat, ale nie napisałeś dlaczego? Może tak jest, że jednak ograniczają Cię twoje obiektywy?
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Wydaje mi się, że warto zacząć rozważania w sposób profesjonalny. Zastanowić się najpierw jakich obiektywów potrzebujesz a potem do czego je podłączyć. Co więcej napisałeś, że ogranicza Cię aparat, ale nie napisałeś dlaczego? Może tak jest, że jednak ograniczają Cię twoje obiektywy?
Kilka postów wyżej wymieniłem obiektywy nad którymi się zastanawiam. Często robię zdjęcia nocą a mój aparat na ISO 800 już bardzo szumi i ma problem z ostrzeniem. Jakość obrazka nie jest zadowalająca.
Pracowałem z moją starą 50mm na lepszej puszce w podobnych warunkach i różnica była kolosalna.
dmk3 + 16-35mm+24-105mm jeśli lub 16-35mm+24-70mm+70-200mm do tego masz stałoogniskową 50mm
Cytat:
Zamieszczone przez
norbi_g
Kilka postów wyżej wymieniłem obiektywy nad którymi się zastanawiam. Często robię zdjęcia nocą a mój aparat na ISO 800 już bardzo szumi i ma problem z ostrzeniem. Jakość obrazka nie jest zadowalająca.
Pracowałem z moją starą 50mm na lepszej puszce w podobnych warunkach i różnica była kolosalna.
Mam ten aparat i wiem jak on szumi na iso800. Ale jeśli do tego aparatu podepniesz obiektyw o dwie działki jaśniejszy to zamiast iso800 będziesz miał iso200 :-P A na takiej czułości ten aparat wciąż robi dobre zdjęcia.