Problem ze wspomaganie AF w 1dmk3 z 580ex2
Witam, ostatnio robiłem zdjęcia w dość ciemnym pomieszczeniu i okazało się, że nie działa wspomaganie AF w lampie 580ex2.
Aparat 1dmk3.
Opcja wspomaganie w C.fn jest włączona.
Styki czyste, lampę podpiąłem do 5dmk2 z obiektywem 50mm f1.4 i działa wspomaganie - czerwone paski.
Tryb manual, iso 400, tryb alservo i one shot.
Do aparatu podpięty był obiektyw 17-40 f4.
Niestety pomoc techniczna Canon nie potrafiła mi pomóc, mieli napisać maila i nic.
A paniusia z pomocy to powinna pracę zmienić, pierwszy raz na takie coś trafiłem na infolini.
Z góry dziękuję za pomoc.
Odp: Problem ze wspomaganie AF w 1dmk3 z 580ex2
https://www.dpreview.com/forums/post/36857148
Ktoś miał taki sam problem ze swoim 7D to mu ktoś inny odpowiedział "Make sure you are NOT in Al Servo mode." czyli "Upewnij się że NIE JESTEŚ w trybie AI Servo." i ponoć to pomogło.
wspomaganie tylko w one shot działa ale pisałeś że w tym trybie też robiłeś
Tak, robiłem też w one shot i też nie działa. Jak pisałem ustawienie w Manual i w trybie preselekcji czasu Tv. Może gdzieś w ustawienie C.fn coś przeoczyłem ?
Witam ponownie, i co koleżanki i koledzy nikt nie ma pomysłu co może być z tym wspomaganiem ? Canon mi odpisał w mailu ... że nie wiedzą co to może być, może aparat 1dmk3 nie obsługuje tej funkcji, tylko ciekawe, że 5dmk2 i 50d są z tego "rocznika" i tam działa wspomaganie AF z lampą 580ex2
Cytat:
Zamieszczone przez
mariusz62
Witam ponownie, i co koleżanki i koledzy nikt nie ma pomysłu co może być z tym wspomaganiem ? Canon mi odpisał w mailu ... że nie wiedzą co to może być, może aparat 1dmk3 nie obsługuje tej funkcji, tylko ciekawe, że 5dmk2 i 50d są z tego "rocznika" i tam działa wspomaganie AF z lampą 580ex2
Witaj, może spróbuj z zasilaniem;
1) oprócz tego, że w lampie masz włączony tryb wysyłanie promienia wspomagającego AF - tj funkcja C.Fn 08 ustawiona na 0. Można to ustawić w menu lampy (580EX II) lub po podłączeniu lampy do aparatu z pozycji menu aparatu (1d mark III - sterowanie zewnętrzne speedlite/ nastawy C.Fn w speedlite), to
2) włóż do lampy błyskowej 580EX II w pełni naładowane baterie/akumulatory lub naładuj na max i sprawdź ponownie wspomaganie AF (w jakimś ciemnym miejscu - przedpokój, łazienka).
Wspomaganie AF działa we wszystkich starych korpusach cyfrowych, które posiadam (m.in. 5d1, 1dIII). Jednak gdy włożyłem (przed chwilą) słabiej naładowane baterie do lampy błyskowej, pomimo że błysk z lampy jeszcze wyzwalał się podczas zdjęcia, to wspomaganie AF już nie działało. Przy słabych bateriach nie działał także błysk modelujący (uruchamiany w zależności od ustawień lampy w C.Fn 02).
Pozdrawiam RO
W uzupełnieniu: wspomaganie działa u mnie tylko w one shot bez względu na wybrany tryb - M Av Tv (nie działa w al servo).
Niestety nie działa. Lampa jest sprawna bo z 5d2 i 50d działa bez problemu.Może to głupie ale zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, czy obiektyw może mieć na to wpływ ? Mam do jedynki podpięty 17-40 f4
Cytat:
Zamieszczone przez
mariusz62
Może to głupie ale zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, czy obiektyw może mieć na to wpływ ? Mam do jedynki podpięty 17-40 f4
Co więc stoi na przeszkodzie, aby zamienić obiektywy z korpusami i to sprawdzić?
Teoretycznie nic, ale to było takie moje rozważanie, zaraz sprawdzę z np. 50mm f1.4 z którym sprawdzałem 5d2 i 50d ;) Wprawdzie zdziwił bym się gdyby szkło miało wpływ na wspomaganie af :)))
--- Kolejny post ---
no co było do przewidzenia, nie działa wspomaganie AF z innym szkłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
mariusz62
... no co było do przewidzenia, nie działa wspomaganie AF z innym szkłem.
Znaczy, nie działa wspomaganie AF po podłączeniu 50/1.4 do 1d3?
To pozostaje jeszcze sprawdzenie poprzez założenie innego egzemplarza lampy 580exII do obydwu korpusów, i wówczas sprawa powinna się wyjaśnić?