-
Chrzciny
Cześć.
Małżonka wczoraj oznajmiła mi "Bobby, w czerwcu zrobisz zdjęcia chrzcin u mojej kuzynki".
Spodziewałem się tego, że kiedyś będą coś ode mnie chcieli bo widzą że przyjeżdżając na urlop targam ze sobą torbę w której wyjątkowo nie mam piwa :)
Co mam:
- pucha 50d,
- canon 50/1.8 stm,
- tamron 17-50/2.8
- dwie lampki: YN-600EX-RT I i II + sterownik YN-E3-RT
- zamówiłem dyfuzor lightsphere
Akcja będzie miała miejsce w małym kościele (muszę sprawdzić jak bardzo ciemnym). Ksiądz jest normalny gość i podejrzewam że powie mi "działaj synu".
Coś tam w głowie ułożyłem ale chętnie posłuchałbym Waszych koncepcji i rad gdybyście mieli tylko taki sprzęt do wyboru.
-
Odp: Chrzciny
Jesli bedzie wystarczajaco jasno to bez lampy i 17-50.
50 na cropie w malym kosciele bedzie niezbyt uzyteczna.
Jesli juz bedziesz musial blysnac to odbijaj. Walenie po oczach jest niefajne
-
Często podczas jednej mszy chrzczonych jest kilkoro dzieci, przygotuj się więc na to, że będą też inni fotografowie i na to, że księża nie lubią jak za dużo osób robi zdjęcia.
-
Jak nie masz daleko, to weź puchę, tamiego i przed jakąś mszą ustrzel parę fot. Załóż lampę i zrób ze dwie, trzy foty, zobaczysz co wyjdzie i wtedy będziesz pytał więcej. Kolega dobrze radzi, palnik w górę i próba, dyfuzor na lampę i próba, kartonik w górę i próba i zobaczysz co się sprawdzi w danym kościele najlepiej. A, i pożycz od kogoś znajomego backup, choćby canona 1300d. :D
-
No dobra, na rekonesans do kościoła przejadę się podczas majówki ale dziś wiem że wygląda to tak:
Chrzczony będzie tylko ten jeden mały łobuz i nikt więcej.
Mam opanowany tryb AV ale poradźcie coś więcej.
-
Tragedii nie ma. Kosciol bialy nieciemny niski. W razie czego bez problemu odbijesz światło. Dasz sobie rade
-
I z tego co widać jest dość ciasno, wiec pozostaje szeroki kąt (17-50/2.8 tamron).
-
Odbijaj światło lampy od białych ścian.
To niewielki kościół i z łatwością można to robić.
-
Dziękuję. Pochwalę się jak ogarnę temat ;)
-
Czas 125, no może 100, ale już może rozmyć ruchy, A 2,8, szkło 17-50 na 2,8 plus lampa, iso bym z 800 dał (więcej niż 800 chyba już 50d przyszumi) i coś tam wyjdzie. Szału nie będzie z tym zestawem. Dobrze byłoby z pełną klatką i choćby sigmą 24/1,4 bez lampy