Pora na (niekoniecznie) nowy obiektyw
Witam serdecznie wszystkich,
Jakiś czas temu (będzie już prawie rok) zakupiłem 450D.
Zakupiłem go m.in. razem z obiektywem kitowym (18-55), w którym jednak jest zepsuty AF.
Robiłem dotychczas zdjęcia z MF i dawało radę jednak szukam nowego obiektywu.
Czegoś taniego - znośnego - z działającym AF :twisted:
Czy Tamron AF 28-80mm f/3.5-5.6 Aspherical jest godny uwagi?
Mowa tutaj o kwocie ~150 zł.
Sprzęt wykorzystywany amatorsko i trochę cykam stocki :lol: Głównie natura, krajobrazy - no chciałbym aby dawał jakoś radę także przy portretach ale zdaję sobie sprawę, że nie wszystko do wszystkiego ;)
Proszę tylko nie pisać abym kupił sprzęt za 9999 zł :mrgreen:
Czy ten Tamron to dobra konstrukcja?
Odp: Pora na (niekoniecznie) nowy obiektyw
Niestety znartwie cie ale za 150 to mozesz kupic przyzwoity filtr uv a nie obiektyw. Dozbieraj bo w tej kwocie kupisz zatyczke do body
za 150 dostaniesz dwa szkła z m42, fajna zabawa dla wytrwałych
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiu
Jakiś czas temu (będzie już prawie rok) zakupiłem 450D.
Zakupiłem go m.in. razem z obiektywem kitowym (18-55), w którym jednak jest zepsuty AF.
Robiłem dotychczas zdjęcia z MF i dawało radę jednak szukam nowego obiektywu.
Czegoś taniego - znośnego - z działającym AF :twisted:
Mowa tutaj o kwocie ~150 zł.
Proszę tylko nie pisać abym kupił sprzęt za 9999 zł :mrgreen:
Bida z nędzą przez kraj pędzą.
Nie wiem jaki dokładnie jest to model obiektywu ale jeżeli jest to ten widoczny na tym filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=hdvjp5u1M6I
To tak jak widać można go sobie naprawić samemu za śmieszne pieniądze, potrzebny będzie tylko nowy flex https://www.aliexpress.com/item/for-...ceBeautifyAB=0
Ryzyko jest takie że nie wiadomo czy i kiedy dojdzie ale za takie pieniądze chyba warto zaryzykować? Jak nie masz zdolności manualnych to mając już tę część możesz zlecić naprawę jakiemuś serwisowi, jak dobrze zagadasz i skasują Ciebie tylko za robociznę to może zostanie Tobie jeszcze jakaś reszta z tych 150 zł. https://www.serwisfoto24.pl/obiektywy-canon - nie znam ludzi ale mają cennik i w ostatniej pozycji stoi "od 110 zł".
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
za 150 dostaniesz dwa szkła z m42, fajna zabawa dla wytrwałych
Jest to bardzo kusząca propozycja.
Już kiedyś o tym myślałem.
Niby ten MF mi bardzo nie przeszkadza... Idealnie byłoby wiadomo mieć AF ale jeżeli w tej cenie to wiadomo luksusu nie zaznasz...
Czasem jednak ciężko złapać mi dobrze ręcznie focusa ale może bym się przemęczył :idea:
Potrzebuję jednak do tego przejściówki (redukcji) także... na Allegro są różne od takich za niecałe 20 zł do takich po 75 zł.
Dla przykładu:
PIXCO adapter rekukcja M42 na Canon EOS EF EF-S (6559631654) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Adapter Canon EOS mocowanie M42 nieskończoność (7277144333) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
czym się różnią?
Jeśli nie byłoby więc tragedii to może bym łyknął jakiś obiektyw stałoogniskowy na M42 (coś co by się nadało do portretów) i np. jakiegoś większego zooma 80-200 (także M42).
Z zoomów coś takiego ma sens: B690 Auto-Promura C.P. Hi Lux 80-200 f/4.5 m42 (7280300909) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. ?
Chyba jednak z takim budżetem trzeba zapomnieć o czymś więcej i szukać czegoś na M42 8-)
Pora na (niekoniecznie) nowy obiektyw
Zdajesz sobie sprawe ze mimo uszkodzenia silniczka af u siebie masz nadal potwierdzenie ostrosci, przy tego tupu przejsciowkach nie bedzie nic. A ostrzenie standardowa matowka to jest nieporozumienie. Tylko lv bo inaczej dostaniesz nerwicy ile to zdjec jest nieostrych
Rysiu,
temat m42 był wiele razy poruszany na forum. Przekop je dogłębnie, znajdziesz odpowiedzi na wszyskie pytania
Hej
Napisz na priv, to ci za darmo wyślę obiektyw Canon EF 38-76 w pełni sprawny, o taki: https://www.optyczne.pl/index.html?p...=0&moc=0&sort=, nawet razem z kitem 18-55 jak się do tego czasu na Allegro nie sprzeda.
Otrzymałem obiektywy (i w sumie nie tylko) od Yanc.
Wielkie dzięki!
Postanowiłem dołożyć trochę budżetu do stałki.
Rozpatruję Canon 50mm f/1.8 STM. STM z tego co czytałem to cichy AF nadający się też do nagrywania filmów. Nie wiem czy jednak zmieszczę się z nim w budżecie.
Rozpatruję także Canon 50mm f/1.8 II. Ten jest tańszy. Czy jest jakaś większa różnica pomiędzy tymi obiektywami nie licząc tego AF w filmach?
Optyka jest ponoć ta sama, a wersję II znajdziesz za 200zł jak poszukasz.
Warto go mieć w swojej torbie foto.