1 załącznik(ów)
Zmiana systemu - zostaje pentalibem :)
Witam
Chciałbym się pochwalić moim nowym nabytkiem. Kupiłem okazjonalnie Pentax'a Sportmatic w mietowym stanie z takumarem 50 1.4. Wszystko strzela, robić zdjęcia pewnie też robi ale to sprawdze dopiero gdy wrzuce jakiś film na grila.
Coś tam czytałem i się okazało, ze radioaktywny jest ten obiektyw. Mam 2'ke małych dzieci w domu, i takie mam śmieszne pytanie, czy bedzie to bezpieczne dla nich?
Odp: Zmiana systemu - zostaje pentalibem :)
Coś takiego tylko uszkodzone rodzina dostała jako zaślepka właśnie do tego takumara. Jak go nie zjedzą to im nic nie będzie - mogę zrobić potem zdjęcie z licznika Geigera to sobie sam zobaczysz.
Widziałem filmiki z licznikiem geigera, pytanie tylko jak mocno to daje. Żeby się nie okazało, ze taka mikrofala jest 100x bardziej niebezpieczna od tego szkła.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Dziękuje za listę. Czyli zdjęcia można robić ale w domu najlepiej go trzymać w pelikanie obitym ołowem :).
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Dziękuje za listę. Czyli zdjęcia można robić ale w domu najlepiej go trzymać w pelikanie obitym ołowem :).
jak będziesz z nim leciał to mogą byc kłopoty na bramce :)
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Widziałem filmiki z licznikiem geigera, pytanie tylko jak mocno to daje. Żeby się nie okazało, ze taka mikrofala jest 100x bardziej niebezpieczna od tego szkła.
No to jak widziałeś filmiki to widziałeś i poziom promieniowania. Normy dawek też są dostępne. Nie ma się czego bac.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
I bananów tez nie jedz ;)
https://xkcd.com/radiation/
Obejrzałem aparat dokładnie dziś rano i stwierdzam iż, gąbka tłumiąca lustro rozsypała się i praktycznie istnieje tylko na papierze :). Przy okazji lustro zablokowało się i opadło po piątym strzale (szkoda, że film był w środku). Ogólnie aparat jak i futerał jest w dobrym stanie (nie licząc tych mankamentów opisanych wyżej. Jeszcze tylko dokupię baterie ale coś mi się wydaje, że light meter nie ruszy (sprawdzałem na innych bateriach i ani drgnął). Za dwa góra trzy dni powinienem mieć te które tam wchodzą domyślnie SR54 chyba.
Serwis z naprawa usterek bedzie mnie kosztowal 86 funtow. W sumie cena jest ok. Ze wzgledu na b.dobry stan tego zabytku oddam go w rece profesjonalistow. Szkoda byloby cos zepsuc.