Bezlusterkowiec po EOS 550D
Witajcie,
Obecnie posiadam Canon EOS 550D z obiektywami:
- KIT EF-S 18-55mm 1:3.5-5.6 IS II
- EF-S 10-18 mm 1:4.5-5.6 IS STM
Chciałbym ten zestaw zmienić na bezlusterkowca pozostając przynjamniej na tym samym poziomie.
Aparat używany do zdjęć rodzinnych oraz wakacyjnych (zdjęcia krajobazów, wnętrz w tym ciemnych np. w kościołach, reportażowe).
Zestaw moich obecnych obiektywów to kompromis ceny i możliwości. Szerokokątny w dzień na zewnatrz radzi sobie bez problemu. W ciemnych pomieszczeniach i późnym wieczorem mimo stabilizacji nie daje rady. Tu wkracza do gry obiektyw KIT-owy. Dodatkowo KIT-em robię też zoomy krajobrazów (w porównaniu z 10-18 mm to można zobić zooma :p)
Chciałbym pozostać przy Canonie. Co polecicie i z jakimi szkłami w zamian za powyższy zestaw.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Odp: Bezlusterkowiec po EOS 550D
Nie warto zmieniać ( za dużo kasy trzeba wydać a efekt będzie taki sam a może gorszy )
jeżeli nie masz worka pieniędzy to odpuść..sam się zastanawiałem nad przejściem na sony a7II ale musiałbym nie jeść rok żeby uzbierać na obiektywy, dodatkowe baterie itd
Cytat:
Zamieszczone przez
Dawigs
Chciałbym pozostać przy Canonie. Co polecicie i z jakimi szkłami w zamian za powyższy zestaw.
Może wystarczy dobry sensor (200D, 800D) i te obiektywy co masz.
Dotykowy, odchylany ekranik, użyteczny AF w LV, ładniejszy obrazek - powinno Cię to zaciekawić.
Ewentualnie dokup coś jasnego pokroju C24/2.8.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Może wystarczy dobry sensor (200D, 800D) i te obiektywy co masz.
Dotykowy, odchylany ekranik, użyteczny AF w LV, ładniejszy obrazek - powinno Cię to zaciekawić.
Ewentualnie dokup coś jasnego pokroju C24/2.8.
Chyba faktycznie trafiłeś w dziesiątkę. Trzymałem dziś w ręku 200D i leży rewelacyjnie, lepiej niż 550D. Jakby był zrobiony pod moją dłoń :)
Czy warto dopłacić ok. 500 zł (po uwzględnieniu cash back) do 800D?
Cytat:
Zamieszczone przez
Dawigs
Chyba faktycznie trafiłeś w dziesiątkę. Trzymałem dziś w ręku 200D i leży rewelacyjnie, lepiej niż 550D. Jakby był zrobiony pod moją dłoń :)
Czy warto dopłacić ok. 500 zł (po uwzględnieniu cash back) do 800D?
200D jest na prawdę mały i ma to swój urok jeżeli jak mówisz ergonomia Ci odpowiada.
Obrazek z obu puszek otrzymasz pewnie identyczny.
Zasadnicza przewaga 800D to zaawansowany AF fazowy (45 krzyżowych punktów). Ogólnie w testach porównawczych AF w 800D lepiej sobie radzi ze śledzeniem obiektów nawet w LV. Z kolei 9 punktowy AF w 200D nie pozwoli na wiecej niż sensowne użycie środkowego punktu.
Porównań obu puszek jest cała masa, poczytaj i zdecyduj jak bardzo potrzebujesz skutecznego fazowego AF.
Ja jako wieloletni użytkownik starego 9 punktowego AF dopłaciłbym bez wahania do tego co oferuje ten z 800D.
Do tego dochodzi chyba nieco bardziej rozbudowane video ale tu już wymiękam.