Różnica w nasyceniu kolorów
Witam szanownych forumowiczów.
Mam problem dotyczący wyświetlania zdjęć na laptopie (Lenovo IdeaPad 500 matryca ponoć IPS, windows 10):
Po obróbce RAWa w LR 5 i eksporcie do jpega jpeg wygląda jak wyprany z kolorów. Gdzie szukać problemu. Próbowałem zmieniać ustawienia z zarządzaniu barwą w systemie ale nic nie pomogło. Może macie jakieś sugestie.
Odp: Różnica w nasyceniu kolorów
1. Podczas eksportu konwertuj do sRGB
lub:
2. Podepnij właściwy profil kolorów (AdobeRGB?), a do przeglądania zdjęć używaj przeglądarki która profile obsługuje.
Prawdopodobnie pomoże export do sRGB. Kiedyś zapomniałem o przestawieniu, poleciało w AdobeRGB i wyprało kolory w Mozilli i przy wywołaniu ;)
Problem w tym że wszystko mam ustawione jak piszecie a foty są z mniejszym nasyceniem kolorów.
Cytat:
Zamieszczone przez
arturof
Problem w tym że wszystko mam ustawione jak piszecie a foty są z mniejszym nasyceniem kolorów.
W czym oglądasz jpg?
Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka
w domyślnej przeglądarce windowsa
Cytat:
Zamieszczone przez
arturof
w domyślnej przeglądarce windowsa
Przeglądarka systemowa w Windows 10 ma już CMS, więc obstawiam że zapisujesz zdjęcia w Adobe RGB, ale nie podpinasz profilu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Przeglądarka systemowa w Windows 10 ma już CMS, więc obstawiam że zapisujesz zdjęcia w Adobe RGB, ale nie podpinasz profilu.
Tylko dziala jak samo chce. Na full screen dziala a w okienku niestety nie
A jak otworzysz tego wywołanego jpg w Photoshopie też kolory są mniej nasycone?
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Tylko dziala jak samo chce. Na full screen dziala a w okienku niestety nie
Faktycznie jest coś nie tak, ale u mnie na odwrót - na pełnym ekranie nie uwzględnia profilu...