Odp: Obiektyw do EOS 1300D
Obecnie jakie ma obiektywy do tego aparatu?
Ma tylko jeden, który był dodany do aparatu: EFS 18-55
Może warto zacząć od czegoś taniego co jednocześnie da możliwość fotografowania z małą głębią ostrości? Mam na myśli zwykłą 50/1.8 STM z ok. 500 zł. W mieszkaniu może być trochę ciasno z tym obiektywem. Fajny jest też 35/2 IS. Do kupienia chyba za ok. 2 tys. Te obiektywy sprawdzą się także doskonale także za kilka lat. Nawet jak żona zmieni aparat na pełnoklatkowy.
Ok, dzięki za sugestie! Spojrzę w ten 35/2 IS. Jeśli chodzi o tańsze obiektywy, to żona sama sobie jest w stanie kupić. Ja bym chciał ją trochę zaskoczyć ;)
Przez kilka (kilkanaście) lat to zmienisz sprzęt jeszcze kilka razy. Jak nawet nie myślisz o FF to myśl o obiektywach jak najlepszych pod cropa. Pod cropa bym pomyślał nad Sigmą 18-35 F1.8 (pod warunkiem że kupisz stacjonarnie i dobiorą Ci pod Twoje body, albo mają USB DOCKa i przy zakupie ustawią Ci pod Twój aparat. Ewentualnie szukać zadbanego Canon 17-55 F2.8 - koszt około 2000,- plus do tego Canona 50 STM za 470,-
A jak już koniecznie upierasz się na przyszłościowe zastosowanie to z nowych C35IS jak wspomniał przedmówca i do tego C50 STM - lub za 3000-3200,- jak masz chwilę czasu na szukanie to można kupić używanego Canona 16-35L 2.8 II
Cytat:
Zamieszczone przez
splice
Pod cropa bym pomyślał nad Sigmą 18-35 F1.8 (pod warunkiem że kupisz stacjonarnie i dobiorą Ci pod Twoje body, albo mają USB DOCKa i przy zakupie ustawią Ci pod Twój aparat.
Drobnostka :mrgreen:
To mówicie, że jak kupię jakiś konkretny model obiektywu, to może się jeszcze okazać, że trzeba jakoś go zgrać z body?
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Drobnostka :mrgreen:
Nie ma rzeczy niemożliwych ;) Większą niewiadomą może być czy nie będzie przeszkadzał kobiecie ciężar tego szkła podpiętego do małego body, bo waga w porównaniu do kita jest kilkukrotnie większa.
Ja wolałbym sigme 30 1.4 art + efs 10-18 i masz super zestaw do wnetrz i do ludzi. Sigma ze światłem 1.4 pozwoli ładnie rozmyc tło oraz będzie lekką uniwersalną stałką, która też umozliwi robienie zdjęć po zmroku bez statywu, natomiast 10-18 daje bardzo szeroki kąt, co ułatwia fotografowanie we wnętrzach. Niech sobie żona lampę dokupi to będzie miała zestaw praktycznie na każdą okazję ;)