Telezoomy 70-200 o jasności 2.8 (canon, tamron, sigma)
witam,
ponieważ właśnie toczy się bardzo ciekawa dyskusja w drugim wątku na temat standartowych zoomów, żeby nie rozwalać wątku zapodaję nowy temat:
czy są na tym forum jacyś użytkownicy mający doświdczenbie ze szkłami 70-200 i światłem 2.8?
canon jest wart małego samochodu, więc ciekaw jestem czy ktoś może porównać do tamrona i sigmy
no i jeszcze bardzo jestem ciekaw, jak to się wszystko ma do canona 70-200/4 L, który ma cenę zbliżoną do np. tamrona, ale jest ciemny. Wiem że sporo forumowiczów ma to szkiełko :roll:
P.S> musze dodać, że z tym zakresem ogniskowych w zasadzie nie miałem na poważnie do czynienia, więc zero wyczucia z mojej strony :oops: ale chcę to niedługo naprawić :mrgreen:
Re: Telezoomy 70-200 o jasności 2.8 (canon, tamron, sigma)
Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
witam,
czy są na tym forum jacyś użytkownicy mający doświdczenbie ze szkłami 70-200 i światłem 2.8?
canon jest wart małego samochodu, więc ciekaw jestem czy ktoś może porównać do tamrona i sigmy
Super, że ktoś za mnie rozpoczął ten wątek, bo też mam ten sam dylemat :cry: Przez chwilę też myślałem o tym EF 70-200/4L, ale chyba jednak juz zrezygnowałem z tego pomysłu. Primo - mam wiele lat doświadczeń z NRD'owskimi obiektywami mającymi światło 2.8, więc to byłby krok do tyłu :wink: Secundo zaś uświadomiłem sobie, że moje pozostałe dwa zoomy ważą po 700 g każdy, więc to byłoby prawdziwe kalectwo, gdyby obiektyw typu 'długa biała lufa' był lżejszy od każdego z tych zoomów krótkoogniskowych :wink:
Jaki jest inny wybór: zoom Sigmy lub Tokiny, ew. obiektywy stałoogniskowe Sigmy lub Tamrona. Jeśli chodzi o zoom, to chyba (?) pozostaje tylko ta słynna Sigma EX HSM, gdyż wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że zoom Tokiny bliski memu sercu nie pracuje prawidłowo z 10D :cry: Sigma ta ma wszakże dwie wady: jest droższa od EF70-200/4L i po drugie bardzo trudno w PL dostępna na rynku wtórnym (Allegro etc.), że się tak wyrażę. Jak się zastanowić głębiej, to tak naprawdę stałoogniskowy 180 mm lub trochę więcej w zupełności by mi wystarczył.
I chyba w tą stronę obecnie z lekka się skłaniam...
Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
na to, że zoom Tokiny bliski memu sercu nie pracuje prawidłowo z 10D :cry: Sigma ta ma wszakże dwie wady: jest droższa od EF70-200/4L i po drugie bardzo trudno w PL dostępna na rynku wtórnym (Allegro etc.), że się tak wyrażę. Jak się zastanowić głębiej, to tak naprawdę stałoogniskowy 180 mm lub trochę więcej w
Droższa jest niewiele, ale z kolei ma mocowanie statywowe w komplecie które w przypadku Canona kosztuje sporo pieniędzy... Inna sprawa że przy porządnej głowicy do statywu jest całkowicie zbędne...
Cytat:
Jak się zastanowić głębiej, to tak naprawdę stałoogniskowy 180 mm lub trochę więcej w
zupełności by mi wystarczył.
I chyba w tą stronę obecnie z lekka się skłaniam...
To z Canon'ów masz wybór 200/2.8 L (na którym szczerze mówiąc się głęboko zastanawiałem i wybrałem 70-200/f4L), ewentualnie 180/3.5 L Macro który o ile dobrze pamiętam jest dosyć drogi. Stałoogniskowe Sigmy to już w ogóle w Polsce rzadkość...
Cytat:
Zamieszczone przez Krzychu
To z Canon'ów masz wybór 200/2.8 L, ewentualnie 180/3.5 L
A ile one kosztują?
Cytat:
Cytat:
A ile one kosztują?
Pierwszy 619 $, drugi 1219$ w B&H. W Polsce to nie wiem, bo tu nie kupuję ;-) Pierwszy ma poważną zaletę w postaci czarnej obudowy. Aha - z telezoom'ów to jeszcze warto poszukać EF 80-200/2.8 już nie produkowane - rzadko spotykany, bardzo dobry i czarny o ile się nie mylę...
Cytat:
Cytat:
A ile one kosztują?
Z tego co pamiętam to 200/2.8L można było juz dostać za jakieś (3-3,5)kPLN. Warto poszukać na niemieckim ebay`u, czasem ktoś sprzedaje to szkło razem z mocowaniem statywowym za dobrą cene.
Acha, wersja "I" od "II" różni się głębokością osłony p.słonecznej, w wersji "I" ponoć była za płytka i niekiedy powstawała flara.
Pozdrawiam
Rudi
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A ile one kosztują?
Pierwszy 619 $...
Dzięki. No to już wiem na pewno co mam kupić :idea: A na dodatek ta czarna obudowa; palce lizać :mrgreen: