poprawna rozdzielczość do wydruku
Witam,
mam nadzieję,że mi ktoś pomoże, bez złośliwości :roll:
muszę naszykować kilka zdjęć do wydruku 3x4m,na tzn tablice informacyjne, więc oglądane raczej z bliska.
Nie znam drukarni (i czy kontakt z nią będzie niezbędny?), nie mam problemu z zarządzaniem barwą itp, ale nie wiem kompletnie jak przygotować takie zdjęcie do tego formatu,wcześniej tylko na płótnie robiłam, 100x70cm najwięcej... więc czy w ogóle mam szansę na powodzenie... zdjęcia są z Canona 6d więc max rozdz mam 5472x3648. Czy ktoś mi podpowie co mam zrobić, jakie parametry ustawić, ile dpi...?
Dziękuję bardzo i pozdrawiam, mam nadzieję,że nie powieliłam wątku.
Odp: poprawna rozdzielczość do wydruku
Najlepiej skontaktować się z drukarnią gdzie miałyby być drukowane te zdjęcia żeby podali parametry akceptowanych przez siebie plików dla druków wielkoformatowych. Jeśli jest to niemożliwe no to trzeba skorzystać z tego co można znaleźć sobie samodzielnie w Internecie.
Poradnik â Druk wielkoformatowy ÂŤ PROgraf â advertising & printing
Reklama wielkoformatowa â jak przygotowaÄ pliki do druku? - Profesdruk.pl
TIF - najlepszy, zalecany format pliku
Skala 1:1
Przestrzeń kolorów CMYK
Zalecana kompresja LZW
Rozdzielczość maksymalna to w zależności od drukarni 60-70 dpi z wyjątkami, szczegóły do doczytania pod linkami które wcześniej podałem.
60 dpi = 60 ppi
dpi to ppi Converter, Chart -- EndMemo
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ppi
Twój plik z aparatu ma rozdzielczość 5472 (poziomo) x 3648 (pionowo) pikseli, oczywiście jeżeli zdjęcie było wykonywane aparatem trzymanym poziomo. Żeby przy 60 ppi zdjęcie weszło na jakiś baner o rozmiarach 3 x 4 metry i cieszyło oko widza to trzeba będzie ten plik powiększyć do rozmiarów 9449 (poziomo) x 7087 (pionowo) pikseli.
Tu masz kalkulator Printing > Pixels, PPI, & Print Size Calculators
upload image
Bardzo dziękuję za pomoc!
Plik o wymiarach 3x4m do druku w skali 1:1???? Pierwsze słyszę. A już pare tysięcy metrów kwadratowych druków zleciłem. 1:1 to przy małym formacie, ofsecie to owszem.
Przy tych wymiarach wydruku plik z projektem w TIFF jeśli Ci tak zależy to najwyżej w skali 1:10. A format to najwygodniej w PDF. Tak przyjmuje większość drukarni. Pytanie jeszcze na czym to będzie drukowane, i gdzie będzie wisiało, bo jak kilka metrów nad ziemią to i 25dpi wystarczy.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
mkamelg Dzięki Ci za opowiedź!!!