Najlepsza Karta pamieci dla Canon 5D mark III
Witam, wlasnie zamienilem swojego canona eos 70d na 5d mark III i moje pytanie brzmi jaka bedzie najlepsza obecnie karta pamieci dla tego oto modelu, gdzies cos kiedys przeczytalem ze 5d mk3 z obojetnie jak szybka karta nie bedzie taki szybki wiec prosze o porade expertow.
DZieki
Odp: Najlepsza Karta pamieci dla Canon 5D mark III
CF o prędkości zapisu 160mb/s
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
CF o prędkości zapisu 160mb/s
Zdaje się, że 5DIII zapisuje najszybciej coś ok. 80MB/s.
kup najszybsza, najszybsza na jaka cie stac
Kupiłem ostatnio do swojego 5d mkIII różne szybkie karty Sandiska, bo Kingston ma ograniczoną ofertę a Lexar odpadł z gry. Do tej pory używałem głównie tych z serii ULTRA (CF i SD) - wersje sprzed kilku lat. Wnioski:
1) Sandisk SD 16GB Extreme (złota, z napisem 90mb/s) - ok. 55zł - praktycznie nie ma różnicy względem moich starych SD Ultra (z napisem 30mb/s). Czytnik SD w tym body ma ograniczenie zapisu do ok. 20mb/s i nie ma znaczenia, dla prędkości zapisu zdjęć, jaką kartę tam wrzucimy. Po zapełnieniu bufora aparat "dostaje zadyszki". Musimy poczekać ze 2-3 sek. na zrzucenie zdjęć żeby wykonać kolejne, pojedyncze. Bardzo rzadko używam serii, ale miałem kilka sytuacji, w których mi to uniemożliwiło normalną pracę a nawet straciłem jakieś ujęcia.
2) Sandisk CF 16GB Extreme PRO (czarna, z napisem 160mb/s) - ok. 160zł - działa wyśmienicie. Po zapełnieniu bufora trochę zwalnia, ale ciągle można robić zdjęcia. Wystarczy jej dać z 0,5sek. i już bufor opróżnia się z 3-4 zdjęć. Mozna robić pojedyncze foty, albo krótką serię przy pełnej prędkości. Pomimo tego, że na wyświetlaczu jest informacja o buforze 9-13 plików śmiało robimy powyżej 30.
3) Sandisk CF 32GB Extreme (złota , z napisem 120mb/s) - ok. 155zł - działa jak wyżej, wyśmienicie. Przy zdjęciach nie widzę różnicy względem droższej serii PRO. Możliwe, że przy Video jest inaczej.
Do canona 5dmkIII polecam tylko złote CF-y Sandiska :) No chyba, że nie robicie nigdy serii to wtedy zwykłe SD Ultra. Trzeba jednak uważać, bo są bardzo delikatne.
Jesli chodzi o serie karty SD odpadaja, tylko CF z pustym slotem SD.