Czy jest to normalne, ze jak chce zrobic zdjecia w cizekich warunkach – „w bardo slabym swietle”, to moja lampa nie robi nigdy przedblysku? Czy jest on moze wylaczony?
Zamiast przedblysku wlacza sie zawsze wspomaganie AF na lampie.
Wersja do druku
Czy jest to normalne, ze jak chce zrobic zdjecia w cizekich warunkach – „w bardo slabym swietle”, to moja lampa nie robi nigdy przedblysku? Czy jest on moze wylaczony?
Zamiast przedblysku wlacza sie zawsze wspomaganie AF na lampie.
580ex zawsze robi przedblysk, jest on na ulamki sekund przed blyskiem glownym... sa dwa wyjatki kiedy nie ma tego przedblysku: 1.tryb M i 2. kiedy sam go zrobisz wczesniej (FEL)
Oki. Dzieki. Zawsze robie na M. Juz wszystko jasne.
430EX też go robi? Nigdy nie zaobserwowałem, a może po prostu to nie jest do zauważenia gołym okiem?
generalnie ciezko zauwazyc ten przedblysk no chyba ze robimy na dluzszych cazsach i w ustawieniach mamy synchronizacje blysku na druga lamelke/kurtyne... wtedy wyraznie widac dwa blyski
ale przedblysku nie ma gdy masz manual na lampie,nie w aparacie,lub gdy wylaczysz przedblysk w CFun w aparacie.(dziala jak ettl)
A no rzeczywiście - tak widać... Wcześniej ustawiałem synchronizacje na drugą lamelke w body - i się dziwiłem czemu nie działa. Nie wiedziałem że CF z body nie koresponduja nijak z tymi z lampy. Człowiek się uczy całe życie :)
M na lampie a nie w body oczywiscie ;)Cytat:
Zamieszczone przez Drozdi
no oczywiscie ze na lampie. wtedy nie potrzebny jest przedblysk bo i tak lampa jest sterowana recznie
Kurde :| A ja myslalem ze w body.Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
To juz nie rozumiem. Nigdy nie widzialem tego przedblysku.
Czy mozliwe, ze mam go wylaczonego?