jaki sprzęt na wesela, chrzciny i nie tylko
Witam :) Jestem początkującym fotografem posiadam canona 70D i kilka obiektywów: kitowy, canon 50mm/1.8 oraz kilka analogowych portretówek :) Dotychczas zajmowałam się wykonywaniem portretów znajomym, rodzinie, ale przyszedł czas, kiedy stwierdziłam, że wykonując zdjęcia mogę też zarobić :) Postanowiłam więc kupić jakiś obiektyw, który przyda mi się do wielu okazji takich jak wesela, śluby, imprezy w klubach, chrzciny, ale też sesje plenerowe :) Nie wiem co warto wybrać, zastanawiam się też nad kupnem lampy błyskowej. Do wydania mam niewielką kwotę 1500 zł, jest to niedużo, ale chciałam na początku sprzęt który pozwoli mi w jakiś sposób zacząć działalność. Myślę nad lampą i jakimś obiektywem w miarę szerokim :) Mam już kilka opcji, chciałam zapytać się która z nich będzie najbardziej odpowiednia, ale czekam też na podanie jakiś innych propozycji
1.OBIEKTYW NIKON NIKKOR 35MM F/1.8G używany bądź nowy i lampa błyskowa tutaj nie mam pojęcia jaka(która jest najtańsza i w miare spełniałaby moje amatorskie oczekiwania?)
2.OBIEKTYW TAMRON LUB SIGMA 17-50mm najlepiej używany i jakaś tania lampa błyskowa
3.OBIEKTYW Yongnuo YN-35mm,nowy kit bo mój jest stary i lampa(mie wiem czy właściwa opcja)
jeżeli chodzi o lampę to nie mam o nich zielonego pojęcia, a przyda się w ciemnych miejscach :)
Odp: jaki sprzęt na wesela, chrzciny i nie tylko
Xdddddd
--- Kolejny post ---
a no dziekuję za informacje, a ty od czego zaczynałeś? od razu miałeś 7000 na obiektyw? :P
Cytat:
Zamieszczone przez
adawozniak
a ty od czego zaczynałeś?
czytałem,czytałem, potem dłuuugo się uczyłem, potem znowu czytałem dopiero potem zaczałem robic zdjęcia za pieniadze, i zrabiac na obiektywy nie po 7000 a po 8500:mrgreen:
nie mogę nic powiedzieć, bo nie widziałam twoich zdjęć( z checiią pooglądam) ,ale jestem tego zdania, że drogie obiektywy nie zmienią dużo w robieniu zdjęć, jeśli "fotograf" nie ma dobrych pomysłów i pasji :) ja chcę mieć coś szerokiego, bo wiem, ze mając nawet nie najlepszy obiektyw byłabym w stanie przekazać coś poprzez zdjęcie, bo mam potrzebną wiedzę, nie robię wszystkiego na oślep :) naukę również zaczynam w październiku i to na nią potrzebne mi są pieniądze, które zarobię
--- Kolejny post ---
a no i jeszcze robiąc te zdjecia nie mam zamiaru brać 1000 zł, tylko symboliczną kwotę, bo chce też nabrać doświadczenia i mieć coś do portfolio.
Cytat:
Zamieszczone przez
adawozniak
jestem tego zdania, że drogie obiektywy nie zmienią dużo w robieniu zdjęć
tak, oczywiście, brnij w te przekonania...:p
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
adawozniak
naukę również zaczynam w październiku i to na nią potrzebne mi są pieniądze, które zarobię
--- Kolejny post ---
jesli to ma byc twój plan na zarabianie to nic mi to tego, naprawde życzę powodzenia i duuuuzo szczęścia (bo bedzie ci potrzebne) :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
adawozniak
dam ci znać kiedyś :)
bede czekał niecierpliwie:lol:
a i jeszcze jedno, powiedz,że wiesz, iz do tego nikkora potrzebujesz przejsciówke, to bede czekał spokojniejszy...
hgfil
--- Kolejny post ---
hahahaha, wiem :)
--- Kolejny post ---
https://www.facebook.com/lisclaurowy0/ nie wiem, moze moimi tanimi obiektywami da się coś zrobić? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
adawozniak
1.OBIEKTYW NIKON NIKKOR 35MM F/1.8G używany bądź nowy i lampa błyskowa tutaj nie mam pojęcia jaka(która jest najtańsza i w miare spełniałaby moje amatorskie oczekiwania?)
Z ciekawości: dlaczego pod swojego Canona 70d chcesz akurat tego Nikkora? Jest w tym jakaś logika, której nie widzę?