Problem z ekranem w nowym Canonie 760D
Witam. Chciałabym się doradzić w sprawie mojego sprzętu. W czerwcu kupiłam Canona 760D. Zauważyłam że na ekranie pojawia się plama. Raz robi się ciemniejsza raz jasna. Zwykle to się dzieje w godzinach wieczornych - jest to taki efekt jakby ktoś przycisnął palcem ekran i zrobiła się plama. Natomiast cały ekran tutaj jest zakryty więc nie było opcji wciśnięcia go. Co mogę w tej sytuacji zrobić? Czy powinnam oddać aparat na gwarancję? Będę wdzięczna za pomoc, Niżej przesyłam zdjęcia
Odp: Problem z ekranem w nowym Canonie 760D
spokojnie, to nie wada a raczej cecha tych lcd, mam podobnie w lampach przy wychodzeniu z pomieszczenia na zewnątrz przy kraju pojawiaja sie "przebarwienia" a może zawsze tam sa tylko po zmroku je lepiej widac...:p
wg mnie to przez róznice temperatur (może tez wilgotności)sprzęt-powietrze
To jest efekt polaryzacji. Wyświetlacze LCD działają tak, że segmenty z cyferki polaryzują się w jednym kierunku a wbudowany polaryzator nad nimi w drugą stronę. Kiedy światło dzienne wieczorem lub rano jest mocniej spolaryzowane to można zauważyć tale ciemnienie wyświetlacza w większym stopniu.
Przyłóżcie do ekranika filtr polaryzujący i sobie nim pokręćcie. Możliwe, że w lepszej klasy sprzętach ten efekt jest mniejszy.
Ekranik ma byc rownomiernie "rozswietlony" i zadne przyciemnienia nie wchodza tu w gre. Slij na naprawe gwarancyjna.