Odp: Paproch w obiektywie
Spróbuj użyć gruszki fotograficznej i przedmuchać matrycę. Przy ustawieniu jakiej przysłony widzisz ten punkt?
Cytat:
Zamieszczone przez
hakaloko
Witam 2 dni temu kupilem nowy aparat Eos 750D z obiektywem kit. Jest to moja pierwsza lustrzanka dlatego odkrywam dopiero ta dziedzine. Zaciekawilo mnie jak sprawdzic czystosc matrycy poczytalem, wzialem katrke zrobilem test i na zdjeciu kropka dosyc duza w pozycji gorny srodek...
Coś mi się zdaje, że jeszcze mało poczytałeś ;)
Paproch na matrycy, jest zawsze w tym samym miejscu i coraz mocniej widoczny wraz z przymykaniem przysłony. Zrób kilka zdjęć na różnych ogniskowych i różnych przysłonach - sprawdź czy plamka jest zawsze w tym samym miejscu.
Paprochy na obiektywie mogą być widoczne na zdjęciu jeśli są na tylnej soczewce - tych na przedniej nie widać na zdjęciach.
Może wrzuć jakieś zdjęcie.
Przeczytaj to: http://www.canon-board.info/pierwsza...n-450-d-88278/
niestety, musisz zmienić system
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
niestety, musisz zmienić system
na kompaktowy :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
na kompaktowy
na OS X, ostatecznie na DXO :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
draco_krk
Spróbuj użyć gruszki fotograficznej i przedmuchać matrycę. Przy ustawieniu jakiej przysłony widzisz ten punkt?
A jak wydmucha ten środkowy AF [-] to jak będzie ustawiał ostrość ?
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
A jak wydmucha ten środkowy AF [-] to jak będzie ustawiał ostrość ?
Boczne wydmuchac to jeszcze nie tragedia ale środkowy .....
7four- o ten srodkowy AF to bym sie az tak bardzo nie martwil bo to mala strata, ty lepiej zwroc uwage zebys sobie jelita nie przebil jak bedziesz sie bawil z ta gruszka..
Cytat:
Zamieszczone przez
hakaloko
7four- o ten srodkowy AF to bym sie az tak bardzo nie martwil bo to mala strata, ty lepiej zwroc uwage zebys sobie jelita nie przebil jak bedziesz sie bawil z ta gruszka..
Ty się dobrze czujesz czy gacie za ciasne? Na gruszkę to idź lepiej do lekarza, może mózg zacznie oddychać jak po zabiegu postawisz stolca.