Canon EF 35mm f/2 IS USM vs Canon EF 24-70 f/4L IS USM
Wiem wiem, że mam dylemat. Może zacznę od tego, że mam słaby obiektyw Canon 50 1.8 oraz ciut lepszy CANON EF 85MM F/1.8 USM pod 5dmark II. Oprócz tego mam canona 70d z Sigma 17-50 i ewentualne canon 55-250.
Chciałbym mieć coś szerszego pod 5d mark II i nie wiem czy wybrać Canon EF 35mm f/2 IS USM, czy Canon EF 24-70 f/4L IS USM.
Czasem brakuje mi czasu do zmiany obiektywów w kościele między 50 a 85, i trochę boje się, że jak dojedzie jeszcze 35 to będzie niezły galimatias. Tymczasem 24-70 ma słabsze światło. :| Myślę że znając moja leniwość jak bym miał 24-70 to bym już w ostateczności zmienił na 50 lub 85...
Co byście wybrali z moimi dylematami...
Odp: Canon EF 35mm f/2 IS USM vs Canon EF 24-70 f/4L IS USM
Kup C35/2 IS i zobacz co będzie.
Sam musisz zdecydować. Zoom vs stałka.
Cytat:
Zamieszczone przez
markr
Wiem wiem, że mam dylemat. Może zacznę od tego, że mam słaby obiektyw Canon 50 1.8 oraz ciut lepszy CANON EF 85MM F/1.8 USM pod 5dmark II. Oprócz tego mam canona 70d z Sigma 17-50 i ewentualne canon 55-250.
Chciałbym mieć coś szerszego pod 5d mark II i nie wiem czy wybrać Canon EF 35mm f/2 IS USM, czy Canon EF 24-70 f/4L IS USM.
Czasem brakuje mi czasu do zmiany obiektywów w kościele między 50 a 85, i trochę boje się, że jak dojedzie jeszcze 35 to będzie niezły galimatias. Tymczasem 24-70 ma słabsze światło. :| Myślę że znając moja leniwość jak bym miał 24-70 to bym już w ostateczności zmienił na 50 lub 85...
Znając twoja leniwość ja bym zrezygnował z fotografii
Chyba rozumiecie sytuację gdzie widzicie w myślach zdjęcie kadr i wiecie że mając 85 na aparacie naraz trzeba przemienić na 35, a gdy już to zrobicie moment mija i wychodzi co innego niż macie w zamyśle...
Cytat:
Zamieszczone przez
markr
Chyba rozumiecie sytuację gdzie widzicie w myślach zdjęcie kadr i wiecie że mając 85 na aparacie naraz trzeba przemienić na 35, a gdy już to zrobicie moment mija i wychodzi co innego niż macie w zamyśle...
Rozumiemy takie sytuacje. Jak nie zarabaiasz na zdjęciach to zmieniasz obiektyw i ... robisz zdjęcie. Jak zarabiasz na zdjęciach to 35mm masz na drugim korpusie
hmm może i coś w tym jest? nigdy nie brakowało ci czasu na zmianę obiektywu i kadry uciekały ci bez zdjęć?
Robiąc 24-70 na ogniskowej 70 przy f4 a 85 przy f 2.2 to jest różnica w zdjęciu a jednak zmiana obiektywu trwa chwile i mój dylemat czy starczy czasu na zdjęcie. :(
--- Kolejny post ---
no a mając cropa i ff to na cropie 35 na ff 85? Nie będzie to za wąsko?
Cytat:
Zamieszczone przez
markr
hmm może i coś w tym jest? nigdy nie brakowało ci czasu na zmianę obiektywu i kadry uciekały ci bez zdjęć?
Robiąc 24-70 na ogniskowej 70 przy f4 a 85 przy f 2.2 to jest różnica w zdjęciu a jednak zmiana obiektywu trwa chwile i mój dylemat czy starczy czasu na zdjęcie. :(
O co ty w ogóle pytasz ? Czy ci starczy czasu ? F4 czy f2 ? Zoom czy stałka ? Amator ma problem bo jego cele są nieprzewidywalne. W kościele od lat nic się nie zmieniło, wiadomo kiedy jaki obiektyw będzie potrzebny.
Cytat:
Zamieszczone przez
markr
mam canona 70d z Sigma 17-50 i ewentualne canon 55-250(...)
Zmianę 70d na drugie FF, i 35/2 IS, plus podwójny pasek. Gdy będziesz potrzebował szerszego kadru, po prostu weźmiesz drugie body gotowe do pracy.
Jak braknie "długości", to tymczasowo stary Canon 70-210/3.5-4.5 USM, lub (mniej tymczasowo, ale drożej) 70-200/4L.
Ogólnie mam obawy czy wystarczy mi czasu na zmianę obiektywu, bo osobiście wybrałbym stałkę, dlatego rozpatruje 24-70 gdzie boję się że światło będzie za słabe. Nie mam 100% wprawy w kościele. Robiłem chrzty gdzie było 20 dzieci chrzczących i moi byli w samym środku. Oraz robiłem gdzie był tylko jeden i to już inna sprawa. Jak bym nie podbiegł do pierwszego i nie zrobił zdjęcia, gdzie wyglądało to trochę dziwnie, to by była klapa.