Odp: Tamron Sigma czy Canon ?
Tak było wiele razy takie porównanie.
Miałem pierwsze dwa. Jako obiektyw uniwersalny wziąłbym Sigmę 17-50 2.8 HSM
Na spacer to ja polecam EF-S 15-85 Canona - używka za 1500 zł . A nie pakować się w Sigmy czy Tamrony.
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Tak było wiele razy takie porównanie.
fakt ale jak wspomniałem nie jestem z pod znaku C :) i za bardzo nie wiedziałem nic o obiektywach pod ten system:) a czas naglił
Coś tam poczytałem tu zdecydowanie wskazujecie na sigme na forum optycznych wszyscy na canona
ale tez podjąłem pewne decyzje może teraz bardziej mnie nakierujecie
Canon odpad z tego co widzę na szybko fajnej sztuki w cenie 1500 nie wyrwę a muszę w sumie jutro kupić :(
zostaje wybór
sigma - 3 lata gwarancji - 1540
Tamron -5 lat gwarancji - 1250 wersja bez stabilizacji
są to ceny sklepowe za jakie mogę to umnie na miejscu dostać - pomóżcie pod tymi kontami
1. jak z trwałością chciałbym żeby żona miała to na parę latek ? i o ile zdaje sobie sprawę ze tamronik to raczej max 4-5 zanim się rozklekota to nie wiem co z sigmami nigdy nie miałem :( a to ponoć wersja EX czyli odpowiednik L ale czy wytrzyma więcej niż te lata gwarancji
2. co daje lepszy obrazek że tak powiem na ustawieniach auto bo żona raczej w rękach będzie miała lusterko pierwszy raz ...
Cytat:
Zamieszczone przez
xanthe
jak w temacie zapewne było kilka razy są testy ale mi zależy bardziej na opinii kogoś kto miał chociaż dwa z nich w rękach i miał jakieś porównanie w normalnym spacerowym użytku :) wpadło mi w ręce body+ kit canona w rozliczeniu i chciałem skompletować żonie sam nie używam canonów ale skoro jest to czemu nie wykorzystać
Budżet to 1500 więc dlatego padło właśnie na te obiektywy
Canon EFS 17-55 f/2,8 IS USM - oczywiście używka - a;le ciężko będzie :(
Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM
Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) - możliwa jest mała dopłata do wersji Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC - ale czy oprócz stabilizacji której raczej nie używam jest sens ? 5 lat gwarancji wow :)
Obiektywy oprócz owego canona będą wybierane z kilku sztuk wiec zakładam ze pomijamy problemy z FF'/BF
Sigma i tamron na jednym pułapie. 17-55 bije je na głowę, to najlepszy cropowy obiektyw, ustepuje tylko sigmie 18-35, warty rozważenia jest tez 15-85
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Sigma i tamron na jednym pułapie. 17-55 bije je na głowę, to najlepszy cropowy obiektyw, ustepuje tylko sigmie 18-35, warty rozważenia jest tez 15-85
jak wspomniałem do jutra nie wytargam używki w cenie przystępnej na już 15-85 za ciemny jak na moje odczucia ...
Cytat:
Zamieszczone przez
xanthe
jak wspomniałem do jutra nie wytargam używki w cenie przystępnej na już 15-85 za ciemny jak na moje odczucia ...
W spacerowym użytku jakiej przesłony będziesz uzywał ?
Z tamrona będziesz zadowolony. Głośny AF nie powinien być jakimś wielkim dyskomfortem dla małżonki (dopóki jej o tym nie powiesz ;) ).