Canon Pixma kolor wydruku odbiega od wyświetlanego na ekranie.
Witam
Wydrukowałem pierwsze zdjęcia na MG7750. I niestety ale kolor twarzy ma czerwony zafarb i odbiega od tego co widzę na ekranie laptopa.
Papier PP-201, tusze oryginał, lapek lenovo Y700. Czy mam za każdym razem zdejmować nasycenie barw? Czy trzeba jakiś profil kolorów do laptopa?
Czy macie podobny problem i jak sobie z nim radzicie?
Odp: Canon Pixma kolor wydruku odbiega od wyświetlanego na ekranie.
Slowo klucz: "ekran laptopa", w tym przypadku zapewne nawet kalbracja nie pomoze. Ale niech sie wypowie jakis expert :).
http://www.optyczne.pl/50.1-poradnik..._kolorami.html ... To nie taka prosta sprawa :)
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Muszą być zapewnione dwie rzeczy:
1. Minimum jakościowe monitora.
2. Kalibracja.
Bez tego nie ma najmniejszych szans na przewidywalne zdjęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
bejrut
Witam
Wydrukowałem pierwsze zdjęcia na MG7750. I niestety ale kolor twarzy ma czerwony zafarb i odbiega od tego co widzę na ekranie laptopa.
Papier PP-201, tusze oryginał, lapek lenovo Y700. Czy mam za każdym razem zdejmować nasycenie barw? Czy trzeba jakiś profil kolorów do laptopa?
Czy macie podobny problem i jak sobie z nim radzicie?
Jeżeli wszystko dobrze ustawisz do drukowania, to powinieneś uzyskać podstawowy znośny kolor bez względu na monitory i ich kalibracje. Jeżeli coś jest kompletnie nie tak, to znaczy, że trzeba zmienić ustawienia drukarki, zależnie jak drukujesz.
Potem dopiero, kiedy laik (żona) patrząc na wydruk nie widzi żadnego problemu, można się martwić o tuning, żeby wydruk wyglądał jak najbardziej podobnie do monitora, czyli kalibracje laptopów i inne takie kaprysy.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Slowo klucz: "ekran laptopa"
I na tym można by zakończyć wątek.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
I na tym można by zakończyć wątek.
Niekoniecznie, biorąc przykład z innych działów, do drukowania tylko PRO-1000.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Slowo klucz: "ekran laptopa" I na tym można by zakończyć wątek.
Ta odpowiedz poza nabiciem licznika nie wnosi nic. To tak jakby powiedzieć że nie da się zrobić dobrego zdjęcia bez 5D. A nie uwierzę ze do amatorskiego druku własnych zdjęć każdy kupuje od razu jabłuszko lub monitor zewnętrzny dobrej klasy.
Cytat:
Zamieszczone przez
bejrut
Ta odpowiedz poza nabiciem licznika nie wnosi nic. To tak jakby powiedzieć że nie da się zrobić dobrego zdjęcia bez 5D. A nie uwierzę ze do amatorskiego druku własnych zdjęć każdy kupuje od razu jabłuszko lub monitor zewnętrzny dobrej klasy.
Na oryginalnych tuszach canona i ory papierze i przy ustawieniach druku automatycznym kolory wychodzily prawie takie jak na laptopie. Dla mnie w pelni akceptowalne i takie mi ozdabiaja sciany i albumy. Obecnie mam zamienniki tuszu z printlabu i tu jest troche gorzej, musze sie bawic glowie nasyceniem i kontrastem bo wychodzą blado w porownaniu do tych na oryginalnym tuszu,
Mam chyba te sama drukarke albo 7550
Cytat:
Zamieszczone przez
bejrut
Ale ta odpowiedź była najwłaściwsza. Nie przeskoczysz tego. Albo prawidłowa kalibracja na odpowiednim sprzęcie, albo zabawy na czuja.
Na innym lapku/monitorze będziesz miał inne kolory, i co z tym zrobisz ?