Canon dla początkującego.
Cześć. Miło mi gościć tutaj na forum Canona. Chciałbym zacząć pracować na lustrzance Canona, bo niestety aparat w telefonie już mi nie wystarczy.
Przejrzałem sporo już aparatów, a niedługo wybiorę się do sklepów w celu obejrzenia i sprawdzenia paru rzeczy.
Chciałbym, aby ktoś polecił mi aparat na początek, który będzie służył do robienia zdjęć budynków(np. na wycieczkach), ludzi(portrety też), na komunii, weselach(ale to mniej) oraz głównie na zlotach fanów oraz koncertach plenerowych(z bliska, bo będzie dostęp) i takich klubowych(też z bliska). A i żebym jeszcze dał coś nagrać w dobrej jakości.
Budżet 2-3k, jeżeli będzie ponad 3k to się nie obrażę.
Możecie coś z obiektywami doradzić ale coś tam mam dobrane :)
Dzięki i pozdrawiam :)
Odp: Canon dla początkującego.
Body za 2-3k czy całość w tej cenie? Nowe czy bierzesz pod uwagę używane?
Jakie masz swoje typy obiektywów?
Tzn chciałbym jakiś zestaw kupić za te 3k
Moje typy obiektywów:
Kitowy 18-55
Portretowka - chyba 50mm też dość tani jest
Co sądzicie?
Może jakiś obiektyw 18-135?
Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
Jeśli nowy i za tą kasę to chyba tylko 18-135STM plus 50/1.8STM i body Canon 1200D/1300D lub 100D. Te obiektywy są całkiem dobre, a i puszki dla początkującego OK.
A coś z 700D/750D lub coś na tej zasadzie, idzie to na raty, więc może być coś droższego ?
Jak możesz dołożyć to lepiej celuj w najnowsze Canony 77D i 800D. W stosunku, do starszych modeli są wręcz rewolucyjne. Nowa, w końcu dorównująca konkurencji matryca, rozbudowany AF.
Cześć. Dzisiaj trochę była burza mózgów i zastanawiam się nad modelami:
760D
70D
Jednak pójdę w stronę ceny, czyli nie chce wydać za dużo. Po prostu ma to służyć do nauki i do poznawania aparatu ale żeby też coś dawał radę w terenie i z nagrywaniem - jak napisałem w 1 poście.
Coś jeszcze innego możecie polecić, byle nie były z roku 2010, bo to dość stare.
Z wyżej wymienionych zdecydowanie 70D. Miałem i bardzo chwalę. Nie tylko dobry obrazek ale i dobra ergonomia.
A coś innego, a tańszego?
600d - 1000zł
17-55 2.8 - 1700zł
50 1.8 stm - 350zł