[xcerberek] w większości macro
Jako, że stawiam pierwsze kroczki więc postanowiłem pokazać swoje zdjęcia.
W miarę upływu czasu wzbogacę swoją kolekcje
1 f/4.4, 1/500s, 12mm, iso 100, (Olympus SZ-16)
2 (moje ulubione)f/4.4, 1/320, 12mm, iso 100, (Olympus SZ-16)
3 f/12.4, 1/320s, 12mm, iso 100, (Olympus SZ-16)
4 f/2.2, 1/100s, 50mm, iso 100, (canon 700d, c50/1.8)
Odp: [xcerberek] w większości macro
Do odważnych świat należy :) Nie załam się tylko po moich uwagach:)
nr 1. przyroda, niby ok ale w odbiorze przeszkadza wszystko co jest poza głównym motywem.
nr 2.Kadr fajny, ale jakieś takie kartkowe tło.Czeka Cię walka z GO w tym rodzaju fotografii.
nr.3 Skakun, pierwsza fascynacja - wiem to samo miałem. Kosz.
nr 4. Najfajniejszy fafik :)
Zostaw Fafika , -reszta kosz.
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Do odważnych świat należy :) Nie załam się tylko po moich uwagach:)
nr 1. przyroda, niby ok ale w odbiorze przeszkadza wszystko co jest poza głównym motywem.
Czyli o ile rozumiem kwiat też powinien być rozmyty - ale żeby tego dokonać ujęcie musiałoby być zrobione lekko od góry?
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
nr 2.Kadr fajny, ale jakieś takie kartkowe tło.Czeka Cię walka z GO w tym rodzaju fotografii.
Bo w tle była ściana domu:) Ogólnie w pierwszych trzech zdjęciach nie bardzo miałem nad czym panować jeśli chodzi o głębie lub inne nastawy bo zdjęcia są wykonane kompaktem.
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
nr.3 Skakun, pierwsza fascynacja - wiem to samo miałem. Kosz.
No wiem, takie sobie to zdjęcie
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
nr 4. Najfajniejszy fafik :)
Zostaw Fafika , -reszta kosz.
Zawsze to chociaż jedno foto jest w miarę:) teraz czekać na pogodę i wyruszyć w bój fotografii macro
Twoje zdjęcia makro są fatalne, jakbym oglądał swoje zdjęcia.
Podpisuję się pod tym co napisał Italy, psiak fajny, reszta do kosza.
Psiak OK, a reszta ogólnie moim zdaniem idzie w dobrą stronę, choć nieco kuleje ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
xcerberek
Czyli o ile rozumiem kwiat też powinien być rozmyty - ale żeby tego dokonać ujęcie musiałoby być zrobione lekko od góry?
Kwiat ma być nie rozmyty.. Tło -trawska ma ich nie być :) Unikaj robienia zdjęć z góry.
A co tego że robisz kompaktem
Cytat:
Zamieszczone przez
xcerberek
Ogólnie w pierwszych trzech zdjęciach nie bardzo miałem nad czym panować jeśli chodzi o głębie lub inne nastawy bo zdjęcia są wykonane kompaktem.
Zerknij do mnie do galerii, jest tam kilka zdjęć macro zrobione wyłącznie kompactem.Kompactem osiągniesz dużo lepszą GO .I teraz pytanie do Ciebie - dlaczego :) jak znasz odpowiedź to znaczy że idziesz w dobrym kierunku :)
Rób zdjęcia , pokazuj,ktoś skrytykuje- Ale to dobra szkoła dla początkującego.Jeśli wyciągniesz wnioski z krytyki da to potem pozytywny efekt w Twych następnych zdjęciach.
5. f/8, 1/30s, 100mm, iso 100, (canon 700d, c100/2.8 macro)
6. f/6.3, 1/60s, 100mm, iso 100, (canon 700d, c100/2.8 macro)
7. f/4.5, 1/320s, 33mm, iso 400, (canon 700d, c18-55 is stm/3.5-5.6)
8. f/4, 1/640s, 28mm, iso 400, (canon 700d, c18-55 is stm/3.5-5.6)
wiem, nic ciekawego więc treningowo zrobiłem zdjęcia i byłbym wdzięczny za opinie bardziej pod punktem technicznym co do nich - zwłaszcza 5 i 6. Osobiście widziałbym zdjęcie nr 5 z mniej rozmytym tłem aby ukazać pień w tle ale... jak pisał Italy tylko pierwszy plan powinien być ostry. a w zdjęciu nr 6 wydaje mi się, że mam zbyt małą GO bo płatki wyszły rozmyte. I tu moje pytanie. Jak radzicie sobie w ustawieniu GO tylko na obiekcie gdy wokół niego jest wiele innych rzeczy? Jak ustawiacie ostrość - przez wizjer czy na podglądzie? Zdjęcia 7 i 8 były robione z ręki na bardziej z ciekawości jak wyjdą.
Cytat:
Zamieszczone przez
xcerberek
wiem, nic ciekawego więc treningowo zrobiłem zdjęcia i byłbym wdzięczny za opinie bardziej pod punktem technicznym co do nich - zwłaszcza 5 i 6. Osobiście widziałbym zdjęcie nr 5 z mniej rozmytym tłem aby ukazać pień w tle ale... jak pisał Italy tylko pierwszy plan powinien być ostry. a w zdjęciu nr 6 wydaje mi się, że mam zbyt małą GO bo płatki wyszły rozmyte. I tu moje pytanie. Jak radzicie sobie w ustawieniu GO tylko na obiekcie gdy wokół niego jest wiele innych rzeczy? Jak ustawiacie ostrość - przez wizjer czy na podglądzie? Zdjęcia 7 i 8 były robione z ręki na bardziej z ciekawości jak wyjdą.
Myślaleś o przeczytaniu jakiejś książki ? Poczytaj troche o zdjeciach makro, obejrzyj inne zdjęcia.