Jaki uniwersalny, w miarę jasny zoom?
Witam.
Chcę kupić w miarę uniwersalny zoom, ale raczej budżetowy.
Puszka na chwilę obecną to 550D, będzie zmieniana, ale raczej nadal na apsc, może 50-60D.
Chciałbym w miarę jak najjaśniejszy obiektyw.
Dość zależy mi na szerokim kącie oraz na stabilizacji.
Co z poniższych polecacie (w kwocie używki do ok 1000zł)?
A co omijać?
- Sigma 17-50 F/2.8 EX DC OS HSM
- Tamron 17-50mm F/2.8 XR Di II VC SP AF
- Canon 15-85 F/3.5-5.6 IS UMS
Najbardziej uniwersalny wydaje się Canon, ale martwi mnie światło. Często robię foty na koncertach, gdzie są kiepskie warunki do pstrykania. Stąd zacząłem śmielej spoglądać na szkła o stałym świetle.
Na chwilę obecną mam kita, 50mm F/1.8 oraz C 55-250 F/4-5.6. Teraz kupuję fisha 8mm lub C 10-18 oraz z tego posta jasny zoom, który ma mi zastąpić kitowy.
Oczywiście zerkam też na Canon 17-55 mm F/2.8 IS USM tylko tu cena x2. Jakbym kupił to szkło, to braknie na fisha. Ogólnie mam do wydania ok. 1500zl
Będę wdzięczny za pomoc.
Odp: Jaki uniwersalny, w miarę jasny zoom?
Poczekaj i pozbieraj na 2.8 warto. Ja mam obiektyw canona 24-105 L4 i 24-70 2.8 różnica jest kolosalna w świetle. Mam D5 MK2.
Ja bym kupił te 17-50 2.8
Cytat:
Zamieszczone przez
csbeny
Witam.
Chcę kupić w miarę uniwersalny zoom, ale raczej budżetowy.
Puszka na chwilę obecną to 550D, będzie zmieniana, ale raczej nadal na apsc, może 50-60D.
Chciałbym w miarę jak najjaśniejszy obiektyw.
Dość zależy mi na szerokim kącie oraz na stabilizacji.
Co z poniższych polecacie (w kwocie używki do ok 1000zł)?
A co omijać?
- Sigma 17-50 F/2.8 EX DC OS HSM
- Tamron 17-50mm F/2.8 XR Di II VC SP AF
- Canon 15-85 F/3.5-5.6 IS UMS
Najbardziej uniwersalny wydaje się Canon, ale martwi mnie światło. Często robię foty na koncertach, gdzie są kiepskie warunki do pstrykania. Stąd zacząłem śmielej spoglądać na szkła o stałym świetle.
Na chwilę obecną mam kita, 50mm F/1.8 oraz C 55-250 F/4-5.6. Teraz kupuję fisha 8mm lub C 10-18 oraz z tego posta jasny zoom, który ma mi zastąpić kitowy.
Oczywiście zerkam też na Canon 17-55 mm F/2.8 IS USM tylko tu cena x2. Jakbym kupił to szkło, to braknie na fisha. Ogólnie mam do wydania ok. 1500zl
Będę wdzięczny za pomoc.
SIGMA po raz piąty
Sent from my iPad using Tapatalk
Tylko szkła systemowe ..... kiedyś przyznasz mi rację :)
Nie zmieniaj 550D poniewaz matryce masz taka sama jak w 60D, zaoszczedzone pieniadze wydaj na jasne szklo, np sigme ;)