canon 50d problem z ostrością
Witam wszystkich,
Chciałbym zapytać użytkowników starszych aparatów, czy też spotkali się z taką sytuacją i czy to rzecz nabyta, czy "ten model po prostu tak ma". Posiadam C50d i niestety zdjęcia z niego są jakby minimalnie "zamydlone". Nie ma znaczenia jakim szkłem robię zdjęcie daleko mu do ostrości C5d czy C1dx (na tych samych szkłach). Nie chodzi mi tutaj o sprawność AF czy brak mikroregulacji ale o efekt, jakby matryca pokryła się równomiernie jakąś minimalną warstwą nieczystości, które w niewielkim stopniu (ale przy powiększeniu 1:1 widoczne) tworzą efekt blur na zdjęciu, brak ostrych granic. Czy to w ogóle jest możliwe? Aparat przydałby mi się jako support na jednej imrezie do zdjęć wyzwalanych pilotem, ale mimo ustawień "bezpiecznych" (szeroki kąt, spora przesłona, itd.) ostrość ciągle nie ta. Dodam, że nigdy nie czyściłem matrycy.
Pozdrawiam.
Odp: canon 50d problem z ostrością
Mój 50d nie ma takiej przypadłości. Wrzuc jakieś przykłady na zdjęciach.
..a może ma to jakiś związek z wybranym stylem obrazów, stopniem wyostrzenia, optymalizatorem jasności bądź włączoną redukcją zakłóceń?
Tak na szybko zdjęcie. Ostrość ustawiona na granicę żwiru i ziemi, centralny punkt, odległość ok. 4m. Obiektyw sigma A 50/1.4, f/4.5, iso 100. Wywoływane w LR, ostrzenie i odszumianie na 0. RAW zapisany w JPG jakość 100.
tutaj link do zdjęcia bo nie wiem, czy poprzednio się coś załąłczyło,
https://drive.google.com/open?id=0By...kZ3dmRxbFNmbWc
RAWA dawaj a nie jotpegi.
A może to jest efekt odszumiania zdjęcia
Przywróć ustawienia fabryczne w tym aparacie.
Jak dla mnie to zdjęcie jest po prostu nieostre, tzn nigdzie nie mogę odnaleźć ostrości. Sprawdź czy przypadkiem nie masz zrobionej mikrokalibracji dla tego szkła, a druga sprawa to zrób zdjęcie na LV i wtedy zobaczysz czy to wina AF fazowego (lub złej odległości matrycy). Z drugiej strony, gdyby to była mikrokalibracja to ostrość była by przesunięta w przód lub w tył i gdzieś by była.