Którą lampę polecacie do 350-tki brać canona i jaką czy jakiś odpowiednik innego producenta i który?
Wersja do druku
Którą lampę polecacie do 350-tki brać canona i jaką czy jakiś odpowiednik innego producenta i który?
polecamy 580ex... albo 430ex/550ex... i precyzuj pytania.. ile chcesz wydac?
oraz 420EXCytat:
Zamieszczone przez Jac
lub Sigmę EF-500 DG ST lub SUPER
ewentuanie METZ http://www.metz.de/en/photo_electron...tions.142.html
i na własne ryzyko: http://canon-board.info/showthread.php?t=9967
Tak jak napisał Jac - najważniejsze są finanse jakimi dysponujesz. Bez tego trudno coś doradzić w miarę precyzyjnie.
ja polecam 580ex. Sam taką mam i jestem przeszczęśliwy...
sprecyzuj ile chcesz wydać na lampę to może łatwiej będzie coś polecić ;-)
Co Wy wszyscy z tym: ile chcesz wydać?
Trzeba zapytać: czego potrzebujesz?
Czy potrzebne są tryby manualne, duża moc, wspomaganie wszystkich pktów AF, itd... i w zależności od potrzeb wybrać lampe.
Polecam 420EX, bo mam :) Albo 430EX/580EX, choć nie mam :( 420EX - brak ustawień z poziomu lampy i trybu M, 430EX - rozsądny wybór umiarkowany cenowo, 580EX - wypas! Co do Metza - w przypadku modeli z kostką dedykacyjną (np. 54 MZ3/4) bywają pewne "niezgodności" E-TTL, konieczność dostrojenia. Za to w A wypas! Co do Metza 44 AF-4 to może być fajna lampa po dokupieniu dyfuzora, bo brak wysuwanego rozpraszacza i obracania głowicy w poziomie właściwie mocno sugerują takie rozwiązanie. I mam nadzieję, że jest w pełni zgodna z systemem Canona, który jak widać skutecznie utrudnia zadanie producentom niezależnym.
Bierz 580, z ekonomicznego punktu widzenia jest z nią tak- zapłacisz raz drożej, ale już nigdy nie będziesz się martwił za słabą lampą, ani opychaniem starej na Allegro. Ja kupiłem swoją 420 ex jak jeszcze 580 nie było i szkoda... miałbym jeden kłopot mniej. Teraz wymieniłem na 580tkę i mam zapas mocy pod ręką- mniam, mniam.
Każdy Metz z firmwarem v2 jest w pełni zgodny z E-TTL2. Jedyna praktycznie wada tej lampy, to właśnie brak obrotu głowicy w poziomie:(Cytat:
Zamieszczone przez Raff
Edit: Polecam:)
Mam Metza 54 MZ-3 z kostką M3 i nie powiedziałbym o pełnej zgodności, niestety. Ale lampy nie multiplatformowe widać spisują się lepiej :)Cytat:
Zamieszczone przez rysiaczek
A 420EX można mieć awaryjnie i jako slave. Kupno 420/430EX wcale nie jest takie głupie. Jedna lampa to nie sysyko ;)Cytat:
Zamieszczone przez Terrmos