Odp: Jaki obiektyw do 6D ?
Jesteś pewna tego 6D? Osobiście polecam 5Dmk3. :)
Tak jestem pewna 6D, miałam okazje go testować i świetnie leży mi w ręce :)
Dodam, że sprzęt chce kupić nowy na firme. Ponadto na używanych obiektywach niestety się naciełam :)
Polecam Sigmę Art, zdecydowanie. 35mm i 50mm zrobić 90% zdjęć ślubnych. Jeśli zoom to 24-70mm f2.8. Jeśli planujesz pracę na jednym body to proponuję zoom, a jeśli na dwóch - to stałki. :)
--- Kolejny post ---
* zrobisz
Za szybko piszę ;)
Na 24-70 Canona mnie nie stać, a Sigma 24-70mm jest warta rozważenia- cena ok. 3tys ?
Nie. Ewentualnie Art, ale bedzie drozsza.
Dopiero ogłosili jej premierę - czekamy na wejście do sklepów.
Może warto rozważyć używkę, ale na FV? Wiem, że się zraziłaś, ale może to kwestia pecha? Nie mam ani jednej puszki, czy szkła nówki - wszystko używki i nie mam na co narzekać. :)
zamiast 35 Sigmy kup Canona 40mm2/8 - to wybitne szkło za grosze
resztę przeznacz na jakieś tele
Cytat:
Zamieszczone przez
Tringa
Dopiero ogłosili jej premierę - czekamy na wejście do sklepów.
Może warto rozważyć używkę, ale na FV? Wiem, że się zraziłaś, ale może to kwestia pecha? Nie mam ani jednej puszki, czy szkła nówki - wszystko używki i nie mam na co narzekać. :)
Rozważałam wzięcie znajomego fotografa i kupno 85mm używanej i dołożenie reszty do drugiego obiektywu, ale narzeczony się uparł, że jak inwestujemy ze wspólnych pieniędzy taką gotówke to sprzęt niech już będzie chociaż nowy. Poza tym gwarancja i odliczenie VAT też mnie do tego zachecają :)
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
zamiast 35 Sigmy kup Canona 40mm2/8 - to wybitne szkło za grosze
Zamiast 40/2.8 do foto ślubnej wolałbym już 50/1.8 STM.
A 35/2 i 85/1.8 to bardzo dobry wybór na początek.