Odp: 5D3 nie chce robić zdjęć
a już osuszyłes dobrze? dalej to samo?
Cytat:
Zamieszczone przez
bober5264
a już osuszyłes dobrze? dalej to samo?
Po całej nocy jest już i połowie dnia i nadal to samo. Można zmapować migawkę pod inny przycisk? Szukałem w ustawieniach własnych ale nie znalazłem.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
jak masz wezyk spustowy albo pilot, no to mozesz z nich walczyc.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
jak masz wezyk spustowy albo pilot, no to mozesz z nich walczyc.
Pomysł dobry, dzięki. Sprawdzę jak dotrę do domu bo nie zabrałem do plecaka. Ale coś czuje, że to nie przycisk.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawjas21
Pomysł dobry, dzięki. Sprawdzę jak dotrę do domu bo nie zabrałem do plecaka. Ale coś czuje, że to nie przycisk.
a wlasnie moze byc przycisk. to jest modul, tam sie z czasem wyciera kontakt. mialem wymieniany ten modul kiedys w 5D mkI, a w 5D mkII zrobil mi sie zimny kontakt po kontakcie z woda (z czasem mu przeszlo)...
Dobrze by było żeby to nic poważnego.
Może wyczyść izopropanolem. W 40D pomogło 2 razy. Przelałem spust od strony komory baterii wysuszyłem i działał jak nowy.
Tak jak tutaj
https://www.youtube.com/watch?v=QCca7Tjqmdc
3* bym się zastanowił nad wlewaniem izopropanolu łyżka do komory baterii. Może to i działa ale koszt wymiany przycisku to 80-150 zł - zalezy , czy lutuja nowy czy tylko rozbieraja i czyszczą. Na forum jest fotonaprawiacz i bez problemu to zapewne zrobi. Ja w swoim 50d rozbieralem korpus i czyscilem przycisk. 5dmk3 po prostu wyslalbym do serwisu lub kogoś kto się fachowo tym zajmuje .
No fakt, 5d3 trochę więcej warty niż 40d :-) niemniej izopropanol nie zrobi większej szkody niż woda która już teoretycznie się tam dostała.
Trzeba by poszukać czy ktoś już z 5d3 stosował te metodę.