problem z lampą speedlite 600ex
Dzień dobry.
Problemy z lampą zaczeły się od tego iż po dłuższym czasie pracy co jakis czas sie nie wyzwalała. Trafiła do serwisu gdzie stwierdzono iż problem był w ustawieniach. Pan w serwisie je poprestawiał i wszystko miało byc ok. Lampa błyska za każdym razem, niestety zdjecia wychodzą niedosietlene, tak jakby były robione bez niej. W czym moze byc problem?
Odp: problem z lampą speedlite 600ex
Np. w lampie, tzn. w jej uszkodzeniu.
W nieprawidłowych ustawieniach.
I pewnie w czymś jeszcze.
Weź lampę do ręki, ustaw tryb M, ustaw moc na 1/128, wyzwól błysk. Przestaw moc na 1/1, wyzwól błysk (ale nie patrz na palnik). Czy "pyknięcie" (i moc błysku) były różne w obu ustawieniach?
Najpierw dla sprawdzenia siły błysku przestaw aparat na tryb M ustaw czas np 1/200 przysłonę i ISO i moc lampy wg liczby przewodniej lampy i potwierdź sobie że lampa błyska z właściwą mocą
Mi kiedyś lampa błyskowa minimalna mocą jak miałem poustawiane sterowanie bezprzewodowe.
Miałem też tak że lampa świrowala na 1 body a po założeniu jej na inne było ok następnie po ponownym założeniu na pierwsze body już też było ok. Mało to wytłumaczalne ale tak było. Prawdopodobnie jak lampa komunikuje się z różnymi korpusami z firmware o różnej generacji może się coś resetowac w oprogramowaniu i czasem pomaga
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Np. w lampie, tzn. w jej uszkodzeniu.
W nieprawidłowych ustawieniach.
I pewnie w czymś jeszcze.
Weź lampę do ręki, ustaw tryb M, ustaw moc na 1/128, wyzwól błysk. Przestaw moc na 1/1, wyzwól błysk (ale nie patrz na palnik). Czy "pyknięcie" (i moc błysku) były różne w obu ustawieniach?
Były takie same. Ale w trybie manualnym błysk jest widoczny na zdjęciu, wiec można powiedzieć ze wtedy 'działa'.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merc
... Były takie same. ...
Jesteś pewien ? Na pełnej mocy jest zdecydowanie większe walnięcie, to słychać, widać i czuć nawet w ręce.
Nie da się 1/1 do 1/128 tak samo porównać.
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Jesteś pewien ? Na pełnej mocy jest zdecydowanie większe walnięcie, to słychać, widać i czuć nawet w ręce.
Nie da się 1/1 do 1/128 tak samo porównać.
poprosiłam jeszcze kolegę o opinie i on również twierdzi ze są takie same. Zrobiłam zdjęcia i również wyszły identycznie. Doświetlone ale z taka sama mocą.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merc
poprosiłam jeszcze kolegę o opinie i on również twierdzi ze są takie same. Zrobiłam zdjęcia i również wyszły identycznie. Doświetlone ale z taka sama mocą.
I jesteś pewna, że masz tryb manualny M?
Co się wyświetla w lewym górnym rogu wyświetlacza?
--- Kolejny post ---
I jak się zachowuje lampa zdjęta z sanek aparatu?
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
I jesteś pewna, że masz tryb manualny M?
Co się wyświetla w lewym górnym rogu wyświetlacza?
--- Kolejny post ---
I jak się zachowuje lampa zdjęta z sanek aparatu?
teraz pojawiło mi sie w ogóle cos 'nowego' na wyswietlaczu tj WP i wykrzyknik (załaczyłam zdjecie)
https://drive.google.com/file/d/0B8_...ew?usp=sharing
https://www.youtube.com/watch?v=vuMyxOav9Dw
Powtórzę, co masz w lewym górnym rogu (skrajne lewe górne pole) , nie w środku na górze wyświetlacza. .... jak na filmie.
WP! coś oznacza (nie podam na tacy) , a co dokładnie poczytaj w instrukcji obsługi.
tak na pewno tryb M
w jakim sensie zachowuje? powiediząłabym tak samo jak podpieta do aparatu
edit ok juz wiem ze WP pojawia sie kiedy jest wysunieta 'sołonka' na lampe