Macro produktowe Tokina 100 vs Tamron 90 prośba o pomoc w wyborze...
Potrzebuje wsparcia w zakupie macro do 50D. Dedykowany będzie do zdjęć produktowych. Już prawie klikałem tą tokine ale może jednak tamron? Wiem, że będą zapewne zwolennicy i jednego i drugiego ale czy ktoś z szanownych forumowiczów miał może możliwość przetestowania obydwa modele jednocześnie?
Odp: Macro produktowe Tokina 100 vs Tamron 90 prośba o pomoc w wyborze...
Cytat:
Zamieszczone przez
bigmaras
Potrzebuje wsparcia w zakupie macro do 50D. Dedykowany będzie do zdjęć produktowych. Już prawie klikałem tą tokine ale może jednak tamron? Wiem, że będą zapewne zwolennicy i jednego i drugiego ale czy ktoś z szanownych forumowiczów miał może możliwość przetestowania obydwa modele jednocześnie?
Różnice w ostrości będą pomijalne. Wszystkie szkła macro są ostre.
O którym tamronie piszesz? Starym, czy tym z VC? Miałem starszą wersję i miska dość małą odległość przedmiotową przy skali 1:1. Sprawdź jak się ma ten parametr w obu szkłach i zastanów się czy Ci to będzie przeszkadzać.
Jak potrzebujesz większych skal niż 1:1 to łatwiej to będzie uzyskać że szkłem o krótszej ogniskowej.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Różnice w ostrości będą pomijalne. Wszystkie szkła macro są ostre.
O którym tamronie piszesz? Starym, czy tym z VC? Miałem starszą wersję i miska dość małą odległość przedmiotową przy skali 1:1. Sprawdź jak się ma ten parametr w obu szkłach i zastanów się czy Ci to będzie przeszkadzać.
Jak potrzebujesz większych skal niż 1:1 to łatwiej to będzie uzyskać że szkłem o krótszej ogniskowej.
Pisze oczywiście o starszej versji bez VC. Nowa to nie ta półka cenowa. Uciekła mi właśnie promocja na tokine bo była za 299euro w niemczech z wysyłką do PL. Teraz dylemat jeszcze większy. Co do tego macro to fotografowane będą produkty typu droba elektronika do sklepu. Teraz radzę sobie z 50 1.8 ale brakuje mi ogniskowej i odległości ostrzenia.
Oba szkła mają swoich wyznawców i zwolenników i jeżeli o ostrości mówimy to zdaje sobie sprawe z podobieństwa ale ciekawią mnie walory użytkowe, trwałość i przede wszystkim AF.
Cytat:
Zamieszczone przez
bigmaras
fotografowane będą produkty typu droba elektronika do sklepu
Wielu uzna moją odpowiedź za kiepski żart, ale nie myślałeś o jakimś starym kompakcie, od G5 w górę (chodzi o klasę, nie o konkretny model)?
Mała matryca = większa głębia ostrości, tryb "makro" wbudowany w sprzęt.
Cytat:
Zamieszczone przez
bigmaras
Teraz radzę sobie z 50 1.8 ale brakuje mi ogniskowej i odległości ostrzenia
Jeśli dobrze zrozumiałem brakuje Ci skali powiększenia? Być może wystarczą pierścienie pośrednie (z przeniesieniem automatyki)?
A jak to jest przy 17-85?
Cytat:
Zamieszczone przez
bigmaras
przede wszystkim AF
Podkreślam, że pisze wyłącznie o tym temacie zdjęć o którym wspomniałeś
A po co Ci super AF przy zdjęciach makro drobnej elektroniki? Czy nie wystarczy MF i liveview (lub tethering)?
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Wielu uzna moją odpowiedź za kiepski żart, ale nie myślałeś o jakimś starym kompakcie, od G5 w górę (chodzi o klasę, nie o konkretny model)?
Mała matryca = większa głębia ostrości, tryb "makro" wbudowany w sprzęt.
Faktycznie żart. Mam lustro to po co mam kupować kompakt? Lustra używam też do foto podwodnej i z czasem wymienił bym w ikelite port i spróbował sił w macro pod wodą. Jak wiesz zapewne klocki pod wodę nie są tanie więc zakup drugiego nie wchodzi w grę.
Cytat:
Jeśli dobrze zrozumiałem brakuje Ci skali powiększenia? Być może wystarczą pierścienie pośrednie (z przeniesieniem automatyki)?
Chciałbym jednak zakupić szkiełko w okolicach 1,5k z uwagi na przyszłościowe wykorzystanie w innym celu.
Cytat:
A jak to jest przy 17-85?
Trochę mydli :], pod wodą za to się sprawdza :)
Cytat:
Podkreślam, że pisze wyłącznie o tym temacie zdjęć o którym wspomniałeś
A po co Ci super AF przy zdjęciach makro drobnej elektroniki? Czy nie wystarczy MF i liveview (lub tethering)?
Jak bym miał czas na zabawe to pewnie i by manual wystarczył ale jak masz stos zdjęć do zrobienia i liczy się czas aby nie siedzieć po nocach to szybciej zawsze z af. Próbowałem sił z manualem ale zawsze zabiera to więcej czasu. Mój 50D już pierwszej świeżości maszyną nie jest ;)
r-m ma absolutną rację
poszedłbym jeszcze dalej - kompakt, przy takich fotkach mała GO jest bezcenna
a ja mam pytanie: Dlaczego nie canon 100mm 2.8 usm (nie elka)? piszesz o AFie, ta setka ma AF mega szybki i celny, jeśli chodzi o normalne sytuacje, bo AF przy macro jest zbędny ;)
Cenowo 100mm canona wypada tak samo jak te 2 wymienione obiektywy
Do produktów może być Tamron, to samo co Canon z trochę gorszym AF
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
a ja mam pytanie: Dlaczego nie canon 100mm 2.8 usm (nie elka)? piszesz o AFie, ta setka ma AF mega szybki i celny, jeśli chodzi o normalne sytuacje, bo AF przy macro jest zbędny ;)
Cenowo 100mm canona wypada tak samo jak te 2 wymienione obiektywy
Jakoś mi umknął ten canon. Jak on optycznie w porównaniu do tamrona i tokiny? Na optycznych widzę, że podobnie. Cenowo trochę droższy aniżeli pozostałe ale może faktycznie warto by dołożyć trochę więcej.
Zazwyczaj przy macro Af zbędny, wiem, ale tak jak napisałem wcześniej przy moich wymaganiach jest to dość istotny elemnet tym bardziej, że przyszłości chciałbym z nim pod wodą się pobawić ;)
jak optycznie, ano tak że ostry jak brzytwa od pełnej dziury :p mając firmowe szkło w podobnej cenie to od razu bym odpuścił te kundle.
Około 1000-1100zł trzeba dać za tego canona i naprawdę warto.