Canon EOS 30D body + Tamron 70-300 mm.
Witam forumowiczow i prosze o dobra (wynikajaca z wlasnego doswiadczenia najlepiej) rade.
Mam Canona EOS 30D z mocowaniem EF-S Imgur: The most awesome images on the Internet oraz Imgur: The most awesome images on the Internet a ostatnio za nieduze pieniadze dokupilem obiektyw Tamron AF 70-300 DiLD Macro z mocowaniem Nikon EF.Imgur: The most awesome images on the Internet lub Imgur: The most awesome images on the Internet
Wiem, ze mozna uzywac "szkla" Nikona na korpusie Canona.
Potrzebny jest tylko adapter, nie chce tylko popelnic bledu i kupic niewlasciwy.
Tutaj znalazlem jak mam nadzieje wlasciwy - https://www.adorama.com/fdnkeosp.html , ale cena bezsensowna.
Moze, ktorys z tych? https://www.aliexpress.com/wholesale...anon+EOS+EF-Mo
Bede bardzo wdzieczny za wskazanie wlasciwego adaptera Nikon TO Canon mount.:?:
Uscislenie,w jakich czasach zyjemy to chyba nie musze pisac i dlatego chce kupic ten adapter najtaniej co w praktyce oznacza od Chinczykow - Aliexpress.
Pozdrawiam.
Mentolex
Odp: Canon EOS 30D body + Tamron 70-300 mm.
Oby się nie okazało, że za mniejsze pieniądze niż dałeś za tego Tamrona w wersji Nikon kupisz ten sam model szkła, ale dla Canona ;)
Adapter to około 70-200zł, oczywiście wiesz, że nie będzie działać AF, i nie będziesz mieć regulacji przysłony (chyba, że Twój obiektyw ma pierścień regulacji przysłony), co daje średnio użyteczny sprzęt.
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Oby się nie okazało, że za mniejsze pieniądze niż dałeś za tego Tamrona w wersji Nikon kupisz ten sam model szkła, ale dla Canona ;)
Adapter to około 70-200zł, oczywiście wiesz, że nie będzie działać AF, i nie będziesz mieć regulacji przysłony (chyba, że Twój obiektyw ma pierścień regulacji przysłony), co daje średnio użyteczny sprzęt.
Ten obiektyw używany z mocowaniem Canona kosztuje ok. 300 zł, a nowy 450 zł. Praktycznie nie ma przestrzeni do optymalizacji kosztów.
Myślę, że trzeba po prostu sprzedać ten obiektyw i kupić wersję do Canona.
Mysle, ze macie racje i optymalna decyzja to sprzedaz tego obiektywu, dokladka kasy i zakup obiektywu z mocowaniem Canon EF-S.
Dziekuje za pomoc w podejmowaniu optymalnej decyzji.
Pozdrawiam.
Mentolex.
Ps. Zdjecia Marka Kowalczyka z Francji - przepiekne, stonowane, harmonijne, pelne nastroju z odrobina melancholii. Takie zdjecia, ktore mozna ogladac bez konca i nigdy sie nie znudza, szczerze gratuluje.:D
Cytat:
Zamieszczone przez
Mentolex
Ps. Zdjecia Marka Kowalczyka z Francji - przepiekne, stonowane, harmonijne, pelne nastroju z odrobina melancholii. Takie zdjecia, ktore mozna ogladac bez konca i nigdy sie nie znudza, szczerze gratuluje.:D
Dziękuję. Miło mi bardzo :)
Co do obiektywu to jak sprzedasz tego Tamrona to może przyjrzyj się także Canonowi 55-250 IS. To szkło podobnej jakości co do budowy ale przyzwoite optycznie no i z IS. Używane za jakieś 450 zł.
Zycie zawsze musi cos skomplikowac.
Znalazlem taka opcje: https://www.systembank.pl/adapter-ni...693556660.html
I co teraz?
Tak przy okazji.
Cytat:
To szkło podobnej jakości co do budowy ale przyzwoite optycznie no i z IS
Jaki uniwersalny obiektyw, powiedzmy od 50 mm w gore jest najlepszym szklem dla Canona?
Zeby nie dzwigac ze soba 3-4 roznych szkiel. Mysle bardziej o plenerach anizeli zamknietych przestrzeniach.
Poniewaz jest jakis niezrozumialy dla mnie limit czasu 30 min na edycje wpisu, to jestem zmuszony kontynuowac w ten sposob.
https://www.systembank.pl/adapter-ni...-af-p1699.html
Adapter - Obiektywy Nikon Nikkor do Canon EOS (6693556660) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Nie przepadam za automatyka i reczne nastawy mi nie przeszkadzaja.
Ciekaw jestem jedynie wplywu obecnosci adaptera na parametry "szkla"?
Cytat:
Zamieszczone przez
Mentolex
Jaki uniwersalny obiektyw, powiedzmy od 50 mm w gore jest najlepszym szklem dla Canona?
Zeby nie dzwigac ze soba 3-4 roznych szkiel. Mysle bardziej o plenerach anizeli zamknietych przestrzeniach.
Canon 55-250 STM.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mentolex
reczne nastawy mi nie przeszkadzaja
Odległość pomiędzy "najbliżej" i "najdalej" w obiektywach manualnych to np. 270stopni (obrotu pierścienia ostrości), w obiektywach AF jest to znacznie mniej, z tego powodu "trochę" trudniej się ustawia ręcznie ostrość. Jeśli Twój obiektyw nie ma pierścienia przysłony będzie mógł go używać tylko na "pełnej dziurze" (czyli z minimalną głębią ostrości oraz "z najgorszą jakością" - poprawia się w miarę przymykania przysłony).
Jeśli to wszystko wiesz, i dlatego kupiłeś ten obiektyw, to ok.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mentolex
Ciekaw jestem jedynie wplywu obecnosci adaptera na parametry "szkla"?
Żaden. Te adaptery nie maja żadnego elementu w torze optycznym.
Mialem dluga przerwe w robieniu zdjec, musze sobie przypominac i aktualizowac informacje i parametry sprzetu.
Bede bardzo wdzieczny jezeli dopiszecie kilka stron o podobnym profilu jak ta: Numipixel
Krotko mowiac czytelne zestawienie detali technicznych i innych dla roznych opcji i marek.
Dziekuje i pozdrawiam.
Mentolex:D