Canon 430 III RT istotne pytania.
Witam. Przesiadka na inny system wiąże się z ponownym kompletowaniem sprzętu, na tą chwilę mam 6d z C 50 1.4 jak w opisie, jednak chcąc myśleć poważnie o fotografii ślubnej muszę zainwestować w lampę. Byłam już niemalże zdecydowana na yn 600 ale na jednej stronce Canonowska 430 III jest w dyść dobrej cenie. Spotkałam się z jedną opinią na temat tej lampy:
cyt.
"Lampa jest w stanie uruchomić diodę wspomagającą ostrość tylko przy centralnym ustawieniu punktu ostrości co w całości uniemożliwia posługiwanie się nią w trudnych warunkach oświetleniowych do jakich jest stworzona."
Faktycznie tak jest? Potrzebuję dobrej lampy, mogę wydać te 1000zł ale musi być wielozadaniowa. Posty o tej lampie były z 2015 a ona w tym czasie mniej więcej weszła na rynek. Teraz mamy 2017 i mam nadzieję, że jest trochę więcej jej nabywców i pomożecie mi w wyborze. Proszę o wszelkie za i przeciw co do tej lampy, czy może jednak YN 600? I jak to jest z tym af i dioda wspomagającą. Główne użytkowanie to właśnie reportaże typu chrzest, ślub...
Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Odp: Canon 430 III RT istotne pytania.
Jak masz wybierać pomiędzy chińczykiem podróbą a systemową lampą, ma to być główne źródło świtała ( brak backup ) i będziesz jej sporo używała, to wybór jest prosty. Natomiast ja bym polecił poszukać używanej 600ex, ale od Canona. Używałem kilka sezonów 430ex i byłem z niej w miarę zadowolony. Były też momenty kiedy po prostu miałem jej dosyć ( końcówka akumulatorów). Od zeszłego roku mam 600ex ( kupiłem na allegro w licytacji za 1200 zł) i powiem Ci, że 430 to jednak amatorska zabawka, która w większości sytuacji się sprawdzi, ale jak chcesz sobie fajnie odbijać od ścian i sufitów, to szedłbym w 600 lub 580ex ( wspomagają wszystkie punkty AF ) Światła nigdy nie za wiele :)
Cytat:
Zamieszczone przez
nikkie
na jednej stronce Canonowska 430 III jest w dyść dobrej cenie
Jeśli ta stronka to "eGlobal Central" (lub jakoś tak) to wolałbym kupić w ciemno, bez oglądania, starą i używaną 580ex II. Dlaczego? Poszukaj na tym forum (i poszukaj informacji o "valuebasket").
Nieee, zawsze sprawdzam sklepy pod kontem wiarygodności. Na jednej stronce jest cash back, sprawdzonej stronce :) Ale dziękuję za słuszną uwagę, tyle teraz tego szajstwa można przypadkowo kupić przez nieuwagę...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Jeśli ta stronka to "eGlobal Central" (lub jakoś tak) to wolałbym kupić w ciemno, bez oglądania, starą i używaną 580ex II. Dlaczego? Poszukaj na tym forum (i poszukaj informacji o "valuebasket").
Nieee, zawsze sprawdzam sklepy pod kontem wiarygodności. Na jednej stronce jest cash back, sprawdzonej stronce Ale dziękuję za słuszną uwagę, tyle teraz tego szajstwa można przypadkowo kupić przez nieuwagę...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Jak masz wybierać pomiędzy chińczykiem podróbą a systemową lampą, ma to być główne źródło świtała ( brak backup ) i będziesz jej sporo używała, to wybór jest prosty. Natomiast ja bym polecił poszukać używanej 600ex, ale od Canona. Używałem kilka sezonów 430ex i byłem z niej w miarę zadowolony. Były też momenty kiedy po prostu miałem jej dosyć ( końcówka akumulatorów). Od zeszłego roku mam 600ex ( kupiłem na allegro w licytacji za 1200 zł) i powiem Ci, że 430 to jednak amatorska zabawka, która w większości sytuacji się sprawdzi, ale jak chcesz sobie fajnie odbijać od ścian i sufitów, to szedłbym w 600 lub 580ex ( wspomagają wszystkie punkty AF ) Światła nigdy nie za wiele :)
@robertskc7 miałeś najnowszą wersję 430? Zależy mi właśnie na dowiedzeniu się jak jest z 430 III i wspomaganiem pkt-ów af. Kupiłam używane body i stałkę, niby wszystko miało być w porządku zapewiał jeden i drugi sprzedawca a musiałam wysłać zestaw do serwisu i kosztowało mnie to 500zł..dlatego wolę kupić tańsze ale nowsze. Może za jakiś czas będzie mnie stać na nową 600 :D
Cytat:
Zamieszczone przez
nikkie
@robertskc7 miałeś najnowszą wersję 430? Zależy mi właśnie na dowiedzeniu się jak jest z 430 III i wspomaganiem pkt-ów af.
Miałem drugą. Gdzieś był wątek o wspomaganiu AF i o ile dobrze pamiętam to seria 430 wspiera tylko centralny punkt.
na 430 EX III RT ten cashback jest chyba tylko do 22.01.2017r o ile się nie mylę, więc czasu niewiele jakby co ;) No i tylko z niektórych współpracujących sklepów zakup się nadaje do zwrotu części kasy.
mam 6d i starszą wersję lampy czyli 430 EX II - no i współpracuje na wszystkich punktach, a nawet rozpoznaje który sobie włączyłem i wyświetla tylko właściwą część wspomagających pasków
natomiast 6d i YN 600 EX RT - nie łapie na skrajnych poziomych punktach (ona inaczej wyświetla te czerwone kreski wspomagające i są one za wąskie by złapało)
Sprawdziłem to przed chwilą z 6d i Sigmą 35mm f1,4 A
Cytat:
Zamieszczone przez
nikkie
Zależy mi właśnie na dowiedzeniu się jak jest z 430 III i wspomaganiem pkt-ów af.
Wspomaganie serią błysków nie wymaga ustawienia środkowego punktu AF.
Na ile jest skuteczne na punktach bocznych 6D to nie wiem. Trzeba potestować.
W 5dII jakoś działa ale dla mnie używanie bocznych punktów w warunkach, które wymagają wspomagania lampą to przesada. Na body z lepszym AF pewnie ma to sens.
Wspomaganie strumieniem podczerwieni (i czerwieni ;)) działa przy włączonym środkowym punkcie AF. Wyświetlany wzorek wygląda bidnie (np w stosunku do YN-E3-RT) ale działa.
Do 6d 430ex III jest jak znalazł. Tam w większości przypadków używa się i tak środkowego. W 5d3 owszem ta lampa nie pokrywa skrajnych punktów af. Ale jest świetna. Mała, szybko się ładuje,nie przegrzewa, ma odbłyśnik i RT wbudowane. W sumie to nic jej nie brakuje i co ważne nie rusza się na boki na stopce tak jak YN z którą*miałem kontakt. Ogólnie jak masz kupować na razie jedną to raczej weź którąś systemową. 430ex2 używałem przez lata niezawodnie :)
Nie dodałem, że wspomaganie serią błysków działa przy dowolnym ustawieniu palnika no i niezależnie od wybranego punktu AF.
Ja używam 430EXIII-RT najczęściej off-shoe z tramsniterem YN-E3-RT. Często z tzw. zestawem reporterskim z parasolką.
Współpracuje to dobrze. Wbudowany odbiornik w lampie upraszcza system. Pomarańczowa nakładka-filtr (w zestawie) względnie dobrze wyrównuje temperaturę barwową do światła żarowego. Co ciekawe jej użycie blokuje wspomaganie AF serią błysków :(. Nie dzieje się tak natomiast po założeniu białego rozpraszacza, który też jest w zestawie.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi Lampę zamówiłam wczoraj i dziś ją odbiorę w sklepie. Mam nadzieję, że będzie się dobrze sprawowała :)